Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE SPUTNJIK "LAJT": Nova ruska vakcina protiv korona virusa prima se u jednoj dozi

Jednokomponentna vakcina tipa "sputnjik" razvija se u Rusiji, evo kome će biti namenjena.

  Izvor: Profimedia

Ministarstvo zdravlja Rusije je u januaru 2021. godine izdalo dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja vakcine Sputnjik Lajt, podseća RIA Novosti. Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da će nova verzija vakcine biti namenjena uglavnom stranim tržištima, gde postoje žarišta epidemije.

Možda će vas zanimati

Ovo saopštenje je usledilo nakon što je američka kompanija "Džonson i Džonson" objavila da efikasnost njihove vakcine koja se daje u jednoj dozi varira od 69 do 85 odsto.

"Pokazali su dobre rezultate. Vakcina "Džonsona i Džonsona" je u suštini samo prva doza Sputnjika V (ljudski adenovirusni vektor 26). Mi ćemo takođe lansirati jednokomponentnu vakcinu u februaru. Nazvali smo je Sputnjik Lajt", napisali su tvorci ruske vakcine.

Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da će nova verzija vakcine biti namenjena uglavnom stranim tržištima, odnosno da će zbog lakše primene biti orijentisana na mesta gde postoje žarišta epidemije.

"Sputnjik Lajt može da posluži kao efikasno privremeno rešenje za mnoge zemlje koje doživljavaju vrhunac epidemije", izjavio je Dmitrijev.

"Lagana" verzija Sputnjika V dobila je 11. januara dozvolu za klinička ispitivanja od strane ruskog ministarstva zdravlja. Ispitivanje se sprovodi na 150 dobrovoljaca i vrši se u tri medicinske ustanove: Prvom medicinskom univerzitetu "Sečin", Naučno-istraživačkom centru "Eko-bezbednost" i Naučno-istraživačkom institutu za grip "Smorodinceva".

Kako je objavljeno na sajtu državnog registra koji sadrži odobrenja za istraživanje ruskog ministarstva zdravlja, cilj kliničkih ispitivanja je procena sigurnosti, tolerancije i imunogenosti vakcine Sputnjik Lajt u vezi sa prevencijom infekcije korona virusom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da postoji "lagana" verzija ruske vakcine protiv kovida-19. On je naveo da će ova vakcina imati kraći efekat, ali da omogućava vakcinaciju većeg broja ljudi.

Pročitajte i ovo

Izvor: B92

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije