Taman kada smo se ponadali da ćemo ove nedelje dostići glavni udar trećeg talasa korona virusa, te da bi do kraja novembra broj novozaraženih trebalo da počne prvo da stagnira, a onda i da opada, sa svih strana stižu nove, znatno pesimističnije prognoze!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da se u narednih sedam dana očekuje dalji skok broja obolelih od korona virusa, a to potvrđuje svojim matematičkim prognozama i prof. Petar Kočović.

Naime, iako su prvobitna predviđanja govorila da će pik trećeg talasa biti baš ovih dana, sredinom novembra, te da ćemo se zadržati u granici 300-500 zaraženih na 100.000 građana, novi podaci deluju prilično zloslutno i šokantno!

Matematičke računice prognoziraju dalji značajan rast novozaraženih barem u narednih desetak dana, te skoro dupliranje do granice od 1.000 zaraženih na 100.000 ljudi!

SRBIJA - 15.11.2020 - Covid-19

Posted by Petar Kocovic on Sunday, 15 November 2020

U prevodu, to bi značilo da prosečno tokom 14 dana, prema parametrima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), imamo na dnevnom nivou 5.000 zaraženih, dakle izvesno je da bi bilo dana kada bismo probili i granicu od 6.000-7.000 novoobolelih za 24 sata!

"Ispucali smo sve šanse da se izvučemo. Ovo je kao da čekamo avion na aerodromu, a na ekranu stoji da kasni, pa se pojavljuje novo vreme sletanja... Vrh je pomeren na 9. decembar 2020. - to je Sveti Alimpije Stolpnik... Videćemo", napisao je na Fejsbuk strani prof. Kočović.

Srbija je juče sa 517 zaraženih na 100.000 građana ušla u pretposlednju, tamnosivu korona zonu u kojoj su države koje imaju od 500 do 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, a ako se ostvare prognoze prof. Kočovića i njegovog tima, krajem meseca bismo mogli da stignemo i do crne zone!

A ako vam nije dovoljno loših vesti, po završetku trećeg talasa, očekuje nas i četvrti! Po sadašnjim proračunima, možda već sredinom februara.

Kako funkcionišu proračuni?

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - objasnio je ranije za "Blic" Kočović.

Izvor: Blic