U gradu Bajan Nur, u severnoj pokrajini Kine Unutrašnja Mongolija izdato je 5. jula 2020. godine upozorenje III stepena na pojavu buboske kuge, javljaju svetski mediji, prenosi Lepa&Srećna.

Stanovnici ovog grada upozoravaju se da se strogo pridržavaju svih mera u vezi sa kontaktom sa divljim životinjama, pošto je zabeležen slučaj obolelog farmera koji je trenutno u izolaciji i u stabilnom stanju.

Upozorava se na rizik prenosa kuge sa čoveka na čoveka i zato se moraju primenjivati stroge mere epidemiološke kontrole.

Kuga je teška i izuzetno zarazna bolest sa visokom smrtnošću, a šire je inficirani glodari. Kroz ljudsku populaciju je prenose buve zaražene bakterijom Jersinia pestis.

Stanovnici grada Bajan Nur upozoreni su da moraju prijaviti svaki slučaj oboljevanja ili uginuća životinja, kao i pojavu simptoma groznice kod ljudi i eventualne nagle smrtne ishode.

Ilegalan lov ili iznošenje životinja i proizvoda životinjskog porekla iz ove oblasti kao i njihovo korišćenje za ishranu je strogo zabranjeno.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da postoji više mesta u svetu na kojima ima glodara zaraženih kugom, kao i da je smrtnost u ljudskoj populaciji zaraženih od 50 do 60 odsto ukoliko se odmah ne primeni terapija.

Međutim, postoje efikasni antibiotici kao i vakcina protiv kuge.

Ona, doduše, nije u komercijalnoj upotrebi, već se daje samo onima koji se iz profesionalnih razloga izlažu visokom riziku od zaražavanja.

Izvor: Lepa&Srećna