Postoji li pravo vreme za tuširanje? Neki se radije tuširaju pred spavanje, spirajući prljavštinu i znoj koji se nakupljaju tokom dana. Dok, drugi ne mogu da zamisle da započnu dan bez tuša - to je poziv za buđenje, ravnopavan šoljici kafe. Ako lične izbore ostavimo po strani, ima li značajne razlike između noćnog i jutarnjeg tuširanja?

Ispostavlja se da, kada je kvalitet sna u pitanju, poželjno tuširati se pre odlaska u krevet.

"Tuširanje ili kupanje pre spavanja može vam pomoći da poboljšate kvalitet sna i da brže zaspite", kaže Elizabet Kulnan, saradnica u medicini spavanja u okviru Medicinskog centra Univerziteta Ruš, za "Shape".

„Ključ je u vremenu: Tuširanje 1,5-2 sata pre spavanja zagrejaće vaše telo, omogućiti pad telesne temperature, što pospešuje san.“ 

Ovo je naročito korisno kada su napolju visoke temperature, tada se prirodno telesna temperatura teško snižava. Na ovaj način se usporava rad srca, frekvencija disanja i varenja i telo ulazi u savršen ritam za optimalan san.

Međutim, ako se okupate neposredno pred spavanje, postoji verovatnoća da ćete se buditi čitave noći. 

Što se tiče jutarnjeg tuširanja: Nema dokazanih naučnih prednosti za to, iako stručnjaci priznaju da nekima to ipak može biti od koristi. "Tuširanje kao deo svakodnevne, jutarnje rutine može, takođe, da služi kao ono što nazivamo "zeitgeber" - spoljni znak koji obaveštava mozak da je vreme za početak dana", kaže Kulnan.

I kod jutarnjeg tuširanja postoje detalji na koje bi trebalo obratiti pažnju. 

Tuširanje može da probudi čula, samo ako nije predugo i pretoplo - u suprotnom postićićete opuštajući efekat. Ujutru su preporučljivi hladni tuševi, a korisno i je i naizmenično kombinovanje tople i hladne vode.

Na kraju krajeva, ako vam je glavni cilj da budete čisti, nema pogrešnog vremena za tuširanje ili kupanje. U zavisnosti od toga šta želite da postignete ovim dnevnim ritualom ili kada se osećate prijatnije, na osnovu toga i birajte vreme.

Tekst: J. Ć.

Izvor: Lepa & Srećna