Pandemija korona virusa izazvala je ogromno interesovanje javnosti za sve potencijalne lekove koji se mogu koristiti protiv bolesti COVID-19, piše Lepa&Srećna.

Prva uspešna primena hlorokina, o čemu smo već pisali OVDE dobila je veliki publicitet, ali su usledili i slučajevi da građani sami uzimaju ovaj lek nadajući se da može delovati i kao preventiva.

Lekari upozoravaju da nikakvog zaštitnog dejstva od ovog leka koji se inače koristi protiv malarije nema, već su čak mogući i kontraefekti.

Zato je 23. aprila 2020. godine reagovala i Evropska medicinska agencija (EMA) koja opominje čak i lekare na rizike koje ovakva terapija može da nosi.

"Hlorokin i hidroksihlorokin mogu potencijalno izazvati probleme sa srčanim ritmom, a oni se posebno mogu pojačati ako se kombinuju sa drugim lekovima, poput antibiotika azitromicina, koji slično deluje na srce", navodi se u saopštenju EMA.

Nedavne studije su pokazale da je došlo do ozbiljnih tegoba, a u nekim slučajevima čak i do smrtnog ishoda, jer je uzeta visoka doza hlorokina ili hidrohlorokina ili su oni kombinovani sa antibiotikom azitromicinom, ističe se.

I hlorokin i hidrohlorikin su trenutno odobreni za lečenje malarije i nekih autoimunih oboljenja. 

Međutim, uz nuspojave u radu srca, oni mogu izazvati i tegobe vezane za rad jetre i bubrega, oštećenje nervnih ćelija i hipoglikemiju (pad šećera u krvi).

Ovi lekovi se koriste - od početka pandemije - i za lečenje pacijenata obolelih od COVID-19, pa se zato prati njihova upotreba u kliničkoj praksi. 

Podaci su još uvek ograničeni, ne mogu se još izvlačiti validni zaključci pa se zato čak i u uslovima profesionalne, medicinske nege i nadzora preporučuje stalno praćenje pacijenata zaraženih korona virusom kojima se daje ova terapija.

Naglašen oprez je potreban ako se kombinuje sa azitromicinom.

Svi pacijenti i medicinski radnici se podsećaju da svaku sumnju na nuspojave treba da prijave svojim nacionalnim regulacionim telima.

Takođe, ovi lekovi se smeju koristiti samo u skladu na lekarskim protokolom ustanovljenim na državnom nivou.

Nipošto se ne smeju koristiti bez recepta niti bez lekarskog nadzora, upozorava EMA.

Izvor: Lepa&Srećna