Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

DA LI SRBE ŠTITI BE-SE-ŽE VAKCINA I U DOBA KORONA VIRUSA: "sirotinjska vakcina" izbačena u nekim zemljama, dana imaju višu smrtnost od COVID-19

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

Zemlje u kojima je široko rasprostranjen program vakcinacije BCG ("be-se-že") vakcinom imaju šest puta manju stopu smrtnosti od korona virusa, pokazuje jedna studija, piše Lepa&Srećna.

Upozoravamo da je ova studija objavljena na vebsajtu medRxiv i da tek treba da bude zvanično analizirana od strane ostalih akademskih stručnjaka. 

Međutim, zanimljivo je da neke druge analize ukazuju na pravilnost koja bi ovo mogla da potvrdi.

Da podsetimo, BSG vakcina se sastoji od oslabljenih bacila soj Bacillus Calmette-Guerin i koristi se za aktivnu imunizaciju novorođenčadi i visokorizične dece kako bi se sprečila teški klinički oblici tuberkuloze, kao i za aktivnu imunizaciju odraslih osoba sa visokim rizikom za razvoj tuberkuloze.

U Srbiji je, da podsetimo, ova vakcina obavezna  do navršenih 12 meseci života. Izuzetno, BCG vakcina se može dati osoblju porodilišta i pedijatrijskih ustanova, kao i drugim zdravstvenim radnicima sa visokim rizikom od izlaganja tuberkulozi, ako do tada nisu primili ovu vakcinu u primarnoj vakcinaciji.

Međutim, u nekim zemljama se ova vakcina ne daje već neko vreme, mnogi je smatraju vakcinom za "siromašne zemlje", dok se u "bogatim zemljama" selektivno vakcinišu samo pripadnici osetljivih kategorija, na primer, oni među čijim rođacima je bilo obolelih.

Tako je u Velikoj Britaniji ona izbačena iz kalendara obavezne imunizacije još 2005. godine. 

Tačan način na koji ova vakcina pomaže u odbacivanju drugih infekcija je relativno nepoznat, ali je moguće da je to rezultat jačanja urođenih mehanizama imunog sistema. Ovi takozvani of-target efekti uključuju i pojačanu zaštitu od drugih respiratornih bolesti, a priznala ih je i Svetska zdravstvena organizacija.

Javnosti nije promaklo i da je nemačka kancelarka Angela Merkel tek nedavno primila vakcinu protiv tuberkuloze.

Povezane vesti

Statističari su, dodatno, zbunjeni činjenicom da prosečna stopa smrtnosti u mnogome varira u korelaciji sa ekonomskom klasifikacijom zemalja. 

Tako smrtnost (na milion stanovnika) iznosi 0,4 u siromašnim zemljama, 0,65 u srednjebogatim zemljama i 5,5 u bogatim zemljama. Za sada istraživači ne mogu da objasne ovu pravilnost. 

U SAD nikad nije bilo masovne imunizacije ovom vakcinom, kao ni u Italiji. U Francuskoj je bila obavezna od 1950. do 2007. godine. U Španiji nije uopšte obavezna, samo je u Baskiji deo zvaničnog kalendara imunizacije.

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...