Hirurška maska postaje standardni deo naše opreme kad god treba da izađemo iz doma, piše Lepa&Srećna.

Početna uputstva iz prvih dana epidemije - koja su važila dok je zaraženih osoba korona virusom bilo u Srbiji veoma malo - sada se menjaju.

Da podsetimo, maska je najređe potrebna zdravim osobama i to ne samo onim koji su nezaraženi virusom korona, već onima koji nemaju ni visok pritisak, ni dijabetes, ni neku autoimunu bolest, ni jednu respiratornu bolest, i tako dalje.

Takvim, zdravim osobama, maska nije potrebna ako idu samo u otvoren prostor i sigurni su da neće imati kontakt ni sa kim.

Takođe, ne zaboravite da se možete osećati zdravi, ali da to ne znači da niste kliconoša i da ne možete zaraziti druge čak i ako vi nemate nikakve simptome.

Najvažnije je da masku nosite u situacijama povišenog rizika - onda kad znate da ćete biti u zatvorenom prostoru koji su kontaminirale možda zaražene osobe ili kad ćete biti u bliskijem kontaktu s njima.

Tada je važno ne samo da nosite masku, već i da ona bude dobro postavljena. 

Najčešće nosimo ili hiruršku masku ili takozvanu partikularnumasku. Obe pokrivaju samo deo lica - usta, bradu i nos.

Treba da znate da gornja traka treba da bude vezana na potiljku, a donja na vratu - tako da donja traka ide ispod ušiju.

Na kraju treba da ovlaš pritisnete metalnu tračicu na sredini tako da se ona oblikuje prema vašem nosu. Time bi trebalo da ste masku u potpunosti prilagodili svom licu.

Najvažnije je - ako nosite partikularnu masku - da uradite pozitivni i negativni test prianjanja.

Pozitivni test se radi tako što jako izdahnete i time stvorite pozitivan pritisak unutar partikularne maske. Ako vazduh ne izlazi sa strane, znači da maska dobro prianja.

Ako osetite da vazduh izlazi sa strane, neophodno je da podesite položaj maske i/ili bolje namestite trake.

Zatim uradite negativni test prijanjanja - udahnite duboko. Ako vazduh ne ulazi sa strane, negativan pritisak će partikularnu masku privući uz lice.

3 GREŠKE SA MASKOM KOJE NE TREBA DA PRAVITE: dr Kon upozorava na štetne posledice po zdravlje

Pazite kad skidate masku - obavezno uhvatite za trake, a ne za samu masku. Zagađenu masku odmah bacite u najlon kesu, čvrsto zavežite i onda bacite u smeće.

Temeljno operite ruke. Ako je moguće, operite temeljno i lice.

Izvor: Lepa&Srećna