Kako da se oslobodite viška kilograma i sprečite da se oni vrate? Evo odgovora!
Za sagorevanje masnih naslaga ne morate da se podvrgnete strogim dijetama i iscrpljujućim vežbama u teretani, piše Lepa & Srećna.
Što je najvažnije, takvo naglo gubljenje kilograma može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, a najgore je što se brzo izgubljena težina brzo i vrati.
Ciklično gubljenje i dobijanje kilograma, poznato kao "jo-jo efekat" može biti izuzetno opasno za organizam.
Naime, on za posledicu ima stalno povećanje procenta telesnih masnoća jer se telo bori da očuva energiju spremajući se za novi pad kad počnete gladovanje.
Takođe, kad težinu vraćate, masne naslage se više grupišu oko struka pa vi sve lošije izgledate jer dobijate veći stomak.
Što je još opasnije, to je - zapravo - visceralna mast - ona koja opterećuje i ugrožava unutrašnje organe.
Zato se mnogo više preporučuje da kilograme gubite postepeno, bez dijete!
Kako da to postignete? Predlažemo 3 dobra trika, a na vama je da odaberete one koji vam najviše odgovaraju.
1. ZAMENITE NAMIRNICE INTEGRALNIM VERZIJAMA
Pri izboru hrane i pića obično se rukovodimo ukusima i oblicima, pa čak i pakovanjima hrane. Tako keks posmatramo kao "laki doručak" pa pojedemo pola paketića misleći da je to bolje od prženih jaja i slanine.
Prevedite sadržaj svoje korpe za kupovinu u prodavnici u istinske sastojke. Videćete da je taj keks zapravo najviše šećer, a da biste u prženim jajima dobili i belančevine, masnoće ali i vitamine iz prirodnih izvora.
Ako se pribojavate masnoća, pojedite kuvana jaja. Ono što je važno, to je da obrok što integralnije zadovolji potrebe organizma za hranljivim materijama. Posle ovakvog doručka bićete dugo siti, a posle keksa - vrlo brzo ponovo gladni!
Ako volite hleb i ne možete bez njega, jedite - ali integralni hleb! Zaboravite bele kifle i peciva, one daju bezvredne kalorije.
Ako volite meso, jedite - ali čistu šniclu! Zaboravite mlevena mesa i razne prerađevine, uz njih ćete dobiti samo još mnoštvo nepotrebnih a ponekad i vrlo nezdravih sastojaka.