Ljudi različito reaguju na stres. Dok jedni zbog stresa „ne mogu ni da zinu”, drugi u svoj stomak ubacuju sve što ima padne pod ruku. I upravo pravazilaženje stresnih situacija slatkišima i brzom hranom jednog dana će vam se osvetiti kad stanete na vagu.

Stresu su posebno izložene žene koje se svakodnevno susreću sa manjkom vremena, mnogo obaveza na poslu i porodici. Zato im nutricionisti predlažu koje namirnice je zgodno da konzumirate kada ste pod stresom.

Stres je u stvari alarm kojim nas telo upozorava na opasnost. Krvni pritisak skače, hormoni su u disbalansu, mišići se grče, a energija se oslobađa beskorisno. Kalcijum se transportuje u ćelije, koje kasnije zauzvrat daju magnezijum. Na taj način dolazi do manjka minerala i telo je iscrpljeno. Osim toga, u kriznim situacijama organizam troši dosta belančevina i količina vitamina izuzetno opada.

Bogat izvor vitamina i mineralnih materija su voće, integralni proizvodi i živinsko meso.

Banane, urme i smokve idealna su užina za one ljude koji su izuzetno podložni stresu. Masna hrana, izuzev masne morske koja je bogata omega-3 kiselinama, nije preporučljiva jer povećava stres.

Ne bi trebalo da konzumirate previše kafe, jer oduzimate organizmu magnezijum i povećavate nivo hormona stresa.

Jabuke su pravi prijatelj u kriznim situacijama. Povećavaju vitaminski deficit, snabdevaju nas antistresnim materijama poput vitamina C, E, B1, B6 i selena. Osim toga, folna kiselina koju sadrže pomaže razmeni materija u organizmu.

Studije kažu da upravo jabuka snižava mentalne zahteve nivoa stresa - kaže Milka Raičević nutricionista.

Citrusi su bogati aromatičnom materijom linalolom koja smanjuje aktivnost više od sto gena, koji su hiperaktivni prilikom stresa. Navalite na limun i pomorandže.

Boranija je izuzetno bogata magnezijumom - antistres mineralom, a obiluje i vitaminom B5. Posle četiri sata posle podne, telo ga spremno prihvata. Zato za večeru pripremite salatu od boranije!

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna