Poznato je da žene vole lepu obuću, ali lepo ne znači uvek i udobno. Dugotrajno nošenje nekomforne obuće vremenom dovodi do pojave čukljeva.

– Čukalj je deformacija u obliku kvrge na dnu nožnog palca. Kako kvrga raste, nožni palac nema više oslonac koji je imao u normalnom položaju, pa se težina tela prebacuje na prednji deo stopala. Javljaju se učestalije kod žena nego kod muškaraca.

Statistika kaže da palac pomeren u stranu ima 40 odsto žena u dobu pre četrdesete godine i čak svaka druga osoba posle pedesete godine. Poslednjih godina raste broj muškaraca sa deformitetom nožnog palca, što se pripisuje nošenju neudobne obuće sa uskim delom i špicem na vrhu – objašnjava Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut, refleksolog i boven terapeut.Prema njenim rečima, postoje dva načina lečenja čukljeva: nehirurško i hirurško ili operativno, a nas su zanimale najnovije tehnike i metode uspešnog tretmana čukljeva nehiruškim putem.

Šta je boven terapija

Boven terapija deluje tako što najpre rešava bol u kičmi koji nastaje zbog pogrešnog hodanja. Tek tada se koriguju stopala. Bovenom resetujemo telo, budimo unutrašnjeg lekara, određenim pritiscima na telu pacijenta.

Neophodno je da se napravi pauza između pritisaka da bi telo imalo dovoljno vremena da reaguje na akupresuru. Tek posle sedam dana, ako dođe do poboljšanja u hodanju, prestanka ili smanjivanja bola u leđima, otpočinje se tretman na stopalima. Ako je pacijent dobro reagovao na boven tehniku, sa tim tretmanom se nastavlja najmanje dva meseca, s pauzama od sedam dana. Konačni rezultati mogu da se vide tek posle šest meseci kada se poboljšaju hod i izgled čukljeva – kaže naša sagovornica.

Kreme i vežbe

Za vreme trajanja boven terapije predlaže se da pacijent kod kuće primenjuje kupke i posebnim kremama maže bolnea mesta na palčevima. Takođe, neophodno je da radi i određene vežbe za kičmu kojima se jačaju leđni mišići, usled čijeg slabljenja je, između ostalog, i došlo do slabljenja mišića stopala i stvaranja čukljeva.

Refleksoterapija

– Medicinska primenjena refleksologija ili refleksoterapija radi se ciljano, masažom određenih zona na stopalima. Tehnikom kontinuiranog pritiska na određene tačke na stopalima, tetive stopala se oslobađaju, a prsti postepeno vraćaju u normalan položaj. Ova tehnika je invanzivnija od bovena, jer podrazumeva i neprijatan, ali kratkotrajan pritisak. Akupresurom stopala otkrivaju se mnogobrojna zadebljanja koja ukazuju da je u njima došlo do nagomilavanja kristala soli, koje terapeut pritiskom oslobađa. Time se lagano vraća pravilna mišićno-zglobna struktura stopala – objašnjava Aleksandra Maksimović.

Obavezna prevencija

Da bismo sprečili pojavu čukljeva stručnjaci savetuju da obuću visokih potpetica nosimo samo u izuzetnim prilikama, ne duže od dva sata dnevno, nikako u šopingu ili šetnji. Kod kupovine vodite računa o tome da je cipela udobna, od meke kože ili drugog prirodnog materijala. Obratite pažnju na nagib i debljinu potpetice, tako da vam stopalo ne sklizne napred, a pozadi ostavi suviše slobodnog prostora u delu predviđenom da ga popuni peta. Idealna visina potpetice je 3-3,5 cm, a debljina uloška 5-8 mm. Obuća mora biti dovoljno prostrana da u njoj prsti ne budu stisnuti, već celo stopalo udobno smešteno. Da biste pomogli svojim stopalima, savetuje se da osim udobne obuće, što više hodate bosi, kružno vežbate stopalima i radite ciljane vežbe za palčeve.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna