Ako želite da smršate, ali vam teško pada gladovanje, grčko seme ili piskavica je pravi dodatak ishrani za vas, piše Lepa & Srećna

Ovo sitno seme koristi se u kulinarstvu i medicini, a čini da se osećamo sitim čak i ako prepolovimo uobičajene porcije. Pri tome, usporava apsorpciju šećera u stomaku i stimuliše proizvodnju insulina, pa zato pomaže obolelima od dijabetesa tako što obara nivo šećera u krvi.

Za efikasnu dijetu, treba dodati 10 gr piskavice u doručak, što će smanjiti apetit i pomoći vam da prepolovite ručak. Grčko seme možete uzimati i u prahu, a zahvaljujući dejstvu na hormone, može da pojača ljubavnu želju kao i broj i pokretljivost spermatozoida. U tu svrhu je najbolje nabaviti ulje koje treba koristiti minimum 4 meseca.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA SMRŠAM: žene uz napitak od čia semenki gube kilograme, po 5 kg za mesec dana (RECEPT)

AKO OSEĆATE OVO U USTIMA, NEDOSTAJE VAM ŽIVOTNO VAŽAN VITAMIN

TRI JEFTINA LEKA ZA CRVENILO

MUŠKARCI, NE ČEKAJTE DA PROĐE MLADOST! Evo šta uzrokuje muški sterilitet

Infertilitet ili neplodnost predstavlja nesposobnost seksualno aktivnog para, koji ne koristi kontracepciju u toku jedne godine, da začne potomstvo.

Brojni su uzroci muške neplodnosti: kada testisi nisu spušteni, zatim njihova torzija (uvrtanje), tumor ili upala, zatim infekcije urogenitalnog trakta, proširene vene testisa, imunološki faktori. U poslednjih deset godina povećan je broj slučajeva muškog infertiliteta, što se može objasniti i većim brojem infekcija urogenitalnog trakta kod mlađih osoba, izazvanih bakterijama hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom - kaže prim. dr. med Milan Petrović, specijalista urologije, načelnik urologije Opšte bolnice u Leskovcu. 

PROČITAJTE VIŠE: KAKO IZLEČITI STERILITET: Otkriven novi uzrok neplodnosti kod muškaraca

Pored sve većeg zagađenja vode, zemljišta i hrane pesticidima, zdravlje reproduktivnih organa i te kako zavisi od načina života. Pušenje, alkohol i anabolički steroidi (radi dobijanja mišićne mase) veliki su faktori rizika.

– Povišena temperatura skrotuma uzrokovana nošenjem termoveša, često korišćenje saune, kao i profesionalna izloženost toploti takođe mogu biti uzrok - naglašava naš sagovornik.  

Pušači obavezno treba da prestanu s pušenjem, jer najbolju preventivu predstavlja zdrav način života, koji podrazumeva organsku hranu, umerenu fizičku aktivnost i korišćenje kondoma radi sprečavanja infekcije. Ukoliko do nje ipak dođe, neophodno je lečenje. 

– Važna je redovna kontrola kod urologa i zbog mogućih tumora ili proširenih vena testisa – ističe dr Petrović i dodaje da svakako treba zaboraviti na tesne pantalone. 

Stručnjaci smatraju da bi, ako kvalitet sperme nastavi da opada po ovoj stopi, opstanak ljudske vrste mogao biti doveden u pitanje.

Za poslednjih 40 godina prosečna koncentracija spermatozoida je prepolovljena, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 43.000 muškaraca iz Evrope, Severne Amerike, Australije i Novog Zelanda. Između 1973. i 2011. prosečna koncentracija spermatozoida smanjena je sa 99 miliona na 47 miliona po 1 ml sperme. Mada je prema SZO, normalan nalaz spermatozoida 15-200 miliona, činjenica je da je prosečan kvalitet sperme u velikom padu, i to u pomenutim regionima, dok u Južnoj Americi, Aziji i Africi istraživanje nije dalo tako loš rezultat.   

Osim uticaja na plodnost, smanjena koncentracija spermatozoida u vezi je i s drugim zdravstvenim problemima čiji je uzrok okruženje, poput izloženosti pesticidima. Na takav rezultat svakako utiču i stres, pušenje, gojaznost, nezdrava ishrana, pa čak i previše televizije. I mnoga druga istraživanja sprovedena posle 1992. pokazala su pad prosečne koncentracije spermatozoida. Iako su ove studije naišle i na kritike, jasno je da treba nastaviti borbu protiv pušenja, gojaznosti i zagađenja okoline.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa i Srećna