Bolne, osetljive ranice u ustima - afte - obično nisu znak nekog ozbiljnog poremećaja i nestaju za desetak dana, piše Lepa & Srećna.

Međutim, ako se one ne povlače, a pritom su praćene i drugim simptomima, mogu biti znak nedostatka vitamina B12. Znaci na koje treba da obratite pažnju su bledožuta boja kože, bolan i crven jezik kao i poremećaji vida. 

Vitamin B12 najčešće nastaje kao posledica perniciozne anemije, manjka crvenih krvnih zrnaca zbog kojeg telo proizvodi abnormalno velika krvna zrnca koja ne funkcionišu ispravno.  Ova anemija najčešće se javlja oko 50. godine života, a najvažnije je rano otkrivanje i terapija vitaminom B12.

Manjak vitamina B12 može dovesti i do problema sa srcem i plućima, kao i do neuroloških tegoba. Zato u ishrani  treba da budu zastupljeni meso, jaja, riba, kao i mlečni proizvodi.

PROČITAJTE JOŠ:

MEGAN MARKL NADMAŠILA SAMU SEBE! NOVA FRIZURA OSTAVILA SVE BEZ DAHA

ZVANIČNO NAJZDRAVIJA BILJKA NA SVETU

AKO PATITE OD GASOVA, OVE 3 NAMIRNICE SU SPAS

NAJVAŽNIJI VITAMIN KOJI MORATE UZIMATI TOKOM JESENI I ZIME: ovaj dodatak ishrani treba svi Srbi da piju

Mnogi danas piju razne dodatke ishrani, ali većina njih uopšte nije neophodna za zdravlje, piše Lepa & Srećna.

Vitamini i minerali su neophodni - bez gvožđa, vitamina C ili kalcijuma, na primer, telo ne može da funkcioniše kako treba. Međutim, potrebne su nam veoma količine koje sigurno dobijate iz namirnica ako se hranite zdravo.

Međutim, od početka oktobra pa sve do kraja marta, nemamo dovoljno Sunca kako bi organizam mogao da sintetiše vitamin D! Zato bi svi trebalo da uzimaju dodatak ishrani - najbolje, riblje ulje iz kojeg će telo uzeti onoliko vitamina D koliko mu je potrebno.

Ovaj vitamin reguliše količinu kalcijuma i fosfata u telu, pa je neophodan za zdrave kosti, zube i mišiće.

PROČITAJTE JOŠ:

OVAJ VITAMIN POMAŽE DA SMRŠATE: nećete verovati kako možete brzo da izgubite višak kilograma

KOLIKO BELOG LUKA TREBA DA JEDETE DNEVNO PROTIV KANCERA

OVAJ VITAMIN SPREČAVA RAK, A MNOGIMA NEDOSTAJE: proverite da li patite od nedostatka vitamina D