Beli luk ima vrlo moćna antibakterijska i antigljivična svojstva, a kao obavezan začin u mediteranskoj ishrani, bio je i posebna tema istraživanja u smislu delovanja na ljudsko zdravlje. Naime, poznato je da je baš ovaj tip ishrane proglašen najzdravijim za zdravlje srca i krvnih sudova, a naučnike zanima koji elementi u tome najviše doprinose.

Pokazalo se da je moćna upravo kombinacija ribljeg ulja i belog luka kakvu u zemljama Mediterana redovno srećemo u mnogim jelima. U kontrolisanim uslovima, ispitanici koji su dobijali doze između 300 i 1000 mg belog luka u prahu, ali i hranili se u skladu sa ovom dijetom, pokazali su da za samo nekoliko nedelja dolazi do sniženja lošeg holesterola i obaranja visokog krvnog pritiska. Takvo dejstvo može da doprinese smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara, kao i drugih urgentnih stanja izazvanih kardiovaskularnim tegobama.

Lekari ističu da je beli luk odlična zaštita i prevencija od bolesti, a Svetska zdravstvena organizacija napominje da svaki čovek dnevno treba da pojede jedan čen belog luka ili uzme 300 do 1000 mg belog luka u prahu

Izvor: Lepa & srećna