Fraktal je fizička veličina koju je uveo matematičar Benoa Mandelbrot, ukazujući na fraktalnost sveta oko nas i samosličnost njegovih delova. Fraktalnu metodu kao način dijagnostikovanja psihičkog zdravlja uvela je Ruskinja Tanzilija Z. Polujahtova, klinički psiholog i porodični psihoterapeut. U tom smislu možemo reći da je fraktal holistička terapija, jer pored dijagnoze čovekovog unutrašnjeg stanja, nudi i korekciju, izlečenje na osnovu svojih pravila. 

PROČITAJTE VIŠE:KOJE BOLESTI NAPADAJU TELO KAD LAŽEMO: evo kako istina može da izleči rane na duši

Terapija započinje fraktalnim crtežom, nastalim nesvesnim pokretima ruke i njegovom analizom.

- Fraktal kao psihoenergetski crtež koji analiziramo nastaje crtanjem jedne neprekinute linije u roku od 60 sekundi. Na papiru A4 formata crnom hemijskom olovkom zatvorenih očiju crta se fraktalna mreža, a zatim se oboji. Boje se takođe biraju zatvorenih očiju, čime se isključuje delovanje uma. Tako nastaje dijagnostički crtež unutrašnjeg stanja – objašnjava dr Olgu Vasić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u beogradskom Domu zdravlja Milutin Ivković, koja inače vodi i radionicu ove relativno nove terapeutske metode.   

Cilj ove terapije je samoizlečenje, budući da crteži otkrivaju mnogo o čovekovom unutrašnjem biću.

- Fraktalna terapija treba da dovede do korekcije i samoizlečenja. Na osnovu ključa odnosno pravila, mi definišemo stanje, a zatim crtamo korekcijske crteže kojima se sprovodi samokorekcija i koji dovode do izlečenja. Fraktalni crtež sadrži informacije o našem karakteru, ličnosti, obrascima ponašanja i reagovanja, o kompleksima i skrivenim emocionalnim i mentalnim sadržajima. Samospoznaja i rad na sebi jedini su uslovi za bilo koga od nas ko želi da se bavi fraktalima - ističe dr Olga Vasić. 

Da crta na taj način može svako ko je zainteresovan za samospoznaju, želi da pokrene svoje skrivene kreativne potencijale i kroz meditativno bojenje spozna svoje mogućnosti; ko želi da proširi svest o sebi i razume zašto se u određenim situacijama uvek ponaša na isti način, kao i da unapredi odnose u porodičnom okruženju.

Izbor boja uvek je povezan sa čovekovim unutrašnjim stanjem. Poznato je da, kada smo loše raspoloženi, uvek biramo tamnije boje i obrnuto. Stoga crtež kojim dominiraju tamne nijanse ukazuju na nerešene probleme, pa se oni kasnije koriguju. Terapija je korisna za sve ljude koji žele da pogledaju u sebe, procene svoje mogućnosti, podstaknu kreativnost i očuvaju zdravlje. Fraktali dovode do balansa na psihofizičkom i emotivnom planu - objašnjava dr Vasić. 

Fraktali se rade u okviru radionica, prema oformljenom programu, u ciklusima od po sedam crteža. Mali ciklus podrazumeva crtanje tri dijagnostička i četiri korektivna crteža, srednji crtanje sedam crteža, a veliki ciklus 21 crtež. Radi se u grupama od 4-6 polaznika. 

- Iskustvo u radu sa fraktalima je široko, raznovrsno i sveobuhvatno. Na prvom mestu, reč je o ispoljavanju kreativnosti i lakšem donošenju odluka. Tako su dva polaznika promenila radno mesto i upisala fakultete i seminare za naknadno usavršavanje; jedna polaznica je ostvarila emotivnu vezu za kojom je čeznula, druga je donela odluku i ostala u drugom stanju; kod nekih su se korigovali odnosi u porodici. Emotivna podrška koja se oformi osnažuje vezu. Crtanje u parovima je veoma interesantno, jer se prave mreže u paru, a zatim se razmene crteži tako da muški partner boji mrežu partnerke i obrnuto. Na taj način oni se međusobno koriguju i u vezi se uspostavlja harmonija - ističe naša sagovornica.

Tekst: Ivana Martić

Izvor: Lepa i Srećna