Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HEMIČARI OTKRIVAJU DUGO SKRIVANU TAJNU: evo kako vitamin C neutrališe hlor!

Ako pijete vodu sa česme, ovo će vam pomoći da neutrališete eventualne štetne efekte hlora!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za one koji ne kupuju flaširanu vodu, nego piju vodu iz česme (koja je sasvim dobra za piće), ali ipak brinu zbog hlora koji se koristi za prečišćavanje vode, nije loše da znaju da se eventualni štetni efekti hlora mogu neutralisati dodavanjem vitamina C.

PROČITAJTE JOŠ: SUNČANJE NAM DONOSI VITAMIN D: koliko treba da budete na suncu da sprečite depresiju i smanjite rizik od raka

Iako je u savremenim vodovodima nemoguće izbeći upotrebu hlora iz higijenskih razloga i bakteriološke bezbednosti vode za piće, mada se koriste minimalne moguće količine, hlor je ipak štetna hemikalija čije nagomilavanje u organizmu može dovesti do štetnih posledica (po arterije, bubrege, disajne organe, a ima i kancerogeni efekat). Međutim, dobra vest je da se hlor lako može neutralisati askorbinskom kiselinom, ili vitaminom C, pošto on hemijski neutrališe hlor. Jedan gram vitamina C može da neutrališe hlor iz 400 litara hlorisane vode, sa koncentracijom 1 ppm hlora, ili u 100 litara hlorisane vode sa koncentracijom 4 ppm hlora (što su standardi hlorisanja vode raznih zemalja). Iako se ovaj efekat ne može videti golim okom, on je trenutan.

PROČITAJTE JOŠ: Lekoviti šipak čuva vitamin C po godinu dana: 3 recepta protiv prehlade i pada imuniteta

U stvari, mnogo više hlora nego iz pijaće vode ćete upiti kroz kožu ako redovno plivate u bazenima, čija voda sadrži višestruko veću koncentraciju hlora nego voda za piće. Dakle, u tom slučaju bi verovatno bila preporučljiva povećana konzumacija namirnica bogatih vitaminom C ili suplemenata ovog vitamina.

Možda će vam biti zanimljiv i spisak od 10 zemalja sa najkvalitetnijom vodom iz česme na svetu. To su (od 1. do 10. mesta, po izveštaju na veb sajtu greentumble.com): Švajcarska, Norveška, Luksemburg, Francuska, Austrija, Italija, Engleska, Švedska, Nemačka i Novi Zeland.

Izvor: Zdrava hrana

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije