U ovom periodu godine, kućna apoteka je nezamisliva bez šipurka, šipka ili divlje ruže (Rosae pseudofruktus). Izuzetno je lekovit i sadrži hranljivo biljno ulje. Plod se bere ručno, krajem septembra i u oktobru, kada sazreva, ali i do prvih dana decembra.

Suši se na suncu ili u sušarama, na temperaturi od 80 stepeni, nakon toga je tvrd, smežuran, sjajan i tamnocrvene boje. Ima slatko-kiseli ukus i nema miris.

Seme sadrži oko 10 odsto masnog ulja, koje je bogato oleinskom, linolnom i linoleinskom kiselinom. Šipurak je pun vitamina C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima, taninima.

Ovde pročitajte zašto je ulje šipka dobro za vašu kožu.

Zbog vrednih sastojaka, koristi se kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i gripa, kao blagi diuretik i laksativ. Džem i marmelada od šipka se kod nas tradicionalno pripremaju ,a  ono što je možda manje poznato je da se vitamin C čak godinu dana zadržava u ovim slatkim zimnicama.

Čaj od divlje ruže deluje efikasno kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za varenje, podstiče izlučivanje urina bez nadražaja bubrega. Sprečava stvaranje peska, ublažava upale urinarnog trakta.

Ulje ove biljke se koristi u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima za upalu kože. Primenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporučuje se posebno za negu izrazito suve i zrele kože. Istraživanja su pokazala da masno ulje divlje ruže blagotvorno deluje na ćelije epiderma. Najčešće se dodaje losionima za telo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke.

Za početak dana - Kašiku usitnjenog, osušenog ploda prelijte sa dve šolje vrele vode, ostaviti pola sata. Ohladite, procedite, dodajte po želji kašiku meda i popijte pre jela. Savršen je za rasanjivanje i dobro raspoloženje.

Jači imunitet - Tri supene kašike usitnjenog, sušenog ploda šipurka potopite u 0,5 l hladne vode i ostavite da stoji tri dana. Zatim prokuvajte pola sata, ostavite da se prohladi pa procedite i pomešajte sa istom količinom mleka, zasladite kašikom meda. Pijte pred spavanje. Čaj jača organizam, posebno kod starijih osoba. 

Suv kašalj i prehlada - Supenu kašiku dobro usitnjenog suvog ploda šipka prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite, zasladite kašičicom bagremovog meda i pijte pre jela, tri puta na dan. Ako je nazeb uzrok kašlja, pijte ga češće. Važno je da uvek bude sveže spremljen, nikako podgrejan.

Izvor: Novosti.rs