Visok krvni pritisak je opasan za organizam, ali ekstremni visok krvni pritisak dovodi do iznenadne i brze smrti, piše Lepa & srećna.

Ekstremno visok krvni pritisak ugrožava zdravlje organa i može da zaustavi rad srca. Ako imate blago povišen krvni pritisak, najčešće nećete osećati simptome, ali ako patite od ekstremne hipertenzije, osetićete sledeće: jaku glavobolju, bol u grudima, vrtoglavicu i mučninu, a može doći i do curenja krvi iz nosa.

Ekstremno visok pritisak uzrokuje zastoj srca i srčani udar, ali uz određene promene u načinu ishrane, životnim navikama i adekvatnu terapiju, ova bolest može da se drži pod kontrolom. Stručnjaci ističu da osobe starije od 40 godina treba da proveravaju krvni pritisak najmanje jednom u 5 godina kako bi se na vreme otkrila opasnost od ekstremne hipertenzije

PROČITAJTE JOŠ:

AKO IMATE VISOK PRITISAK, OVO POVRĆE TREBA DA JEDETE

ŠOKANTNO OTKRIĆE! SODA BIKARBONA LEČI OPASNE BOLESTI

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN A

ZDRAVLJE TRUDNICA I BEBA: koje vitamine i minerale treba da uzima buduća mama (DOZE I PREPORUKE)

Tokom trudnoće, vaše telo treba dodatne vitamine i minerale za vas i vašu bebu koja raste, piše YumamaSvakodnevno uzimanje vitamina pre trudnoće će vas osigurati od manjka istog za vreme začeća, preko trudnoće do dojenja. 

PROČITAJTE JOŠ: MAJKA JAČA OD KARCINOMA: Beograđanka iznela trudnoću i rodila zdrave blizance uprkos raku materice

Dnevna rutina bi trebalo da podrazumeva najmanje 400 mcg folne kiseline da bi ste predupredili defekte nervnog sistema, koji se razvija u prvih 28 dana trudnoće - pre nego što i ustanovite da vam menstruacija kasni.

Koji vitamini i minerali su vam potrebni?

Folna kiselina

Folna kiselina se dobija sintezom iz folata vitamina B, koji se nalaze u lisnatom povrću. Neki prenatalni vitamini imaju 800mcg folne kiseline, koji su dozvoljei i pomažu u prevenciji defekata kod novorođenčadi. Ako ste ranije imali trudnoću u kojoj je došlo do sličnih defekata možda vam trebaju i veće količine folne kiseline nego što je uobičajeno (posavetujte se sa svojim doktorom).

DHA

Želite li pametniju bebu? Mnogi prenatalni vitamini uključuju DHA (dokozaheksaenska kiselina), zasićena omega-3 masna kiselina koja podstiče razvijanje bebinog mozga i očiju. Losos, orasi i seme lana su dobri izvori omega-3 masti.

Vitamin D

Treba vam 600 IU/dnevno vitamina D tokom trudnoće. Većina preparata koji se koriste tokom planiranja trudnoće imaju 400 IU, tako da vam trebaju dodatni izvori. Prekomerne količine vitamina D međutim nisu dobre, tako da nemojte prekoračiti iznos od 2,000 IU do 4,000 IU po danu.

Kalcijum

Kalcijum vam pomaže u zaštiti od gubitka gustine kostiju tokom trudnoće- od velike je pomoći kada u vama raste još jedan skelet! Uzimajte 1000mg po danu. Ako mlečni proizvodi nisu vaš izbor, jedite hranu bogatu kalcijumom kao što su brokoli, kelj, pasulj i narandže.

Vitamin B6

Nije lako biti osetljiv! Vitamin B6 vam pomaže kod ublažavanja jutarnjih mučnina, naučnici savetuju oko 50mg vitamina B6 dnevno. 

Gvožđe

Ako ste skloni anemiji, izaberite suplement sa većim nivoom gvožđa, ali znajte da gvožđe može da izazove mučnine i zatvor. Ako niste anemični, uzimajte najmanje 27 mg/dnevno. Možete ga pronaći u crvenom mesu, ribi, pasulju i grašku, kao i soku od suvih šljiva. Bolje ćete apsorbovati gvožđe kada jedete hranu bogatu vitaminom C, kao što su paradajz i citrusno voće.

Kliknite OVDE da saznate koje količine vitamina i minerala su potrebne!

PageBreak

Pažljivo birajte

Nisu svi prenatalni suplementi isti i nisu svi testirani da bi bili sigurni za upotrebu kod trudnica. Izaberite prenatalne suplemente pažljivo i neka se podudaraju sa vašim dnevnim rutinama - razmišljajte o maksimalnom učinku sa minimalnim brojem suplemenata. 

Npr, previše vitamina A može biti štetno za vašu bebu i često se redukuje unos, što je razlog da obične multivitaminske formule neće biti dovoljne tokom trudnoće i posle.

Suplementi neće nadoknaditi lošu ishranu - hranite se u skladu sa dnevnim potrebama trudnice.

Da li otežano gutate kapsule? Potražite one koje se žvaću, tečne ili gumene prenatalne vitamine. 

Izbegavajte biljne suplemente - mnogi od njih su rizični za zdravlje bebe. Posavetujte se sa lekarom ili apotekarom pre nego što ih uzmete. 

PROČITAJTE JOŠ: KAKO PREPOZNATI OVULACIJU: da li ovulacija može da boli i da li tada mogu da zatrudnim

Koje količine vitamina i minerala su potrebne?

Vitamin              Količina

Folna kiselina      400 mcg

Vitamin D           400 IU

Vitamin C             70 mg

Vitamin B12           6 mcg

Vitamin E             10 mg

Tijamin                  3 mg

Riboflavin               2 mg

Niacin                   20 mg

Cink                     15 mg

Kalcijum   200 do 300 mg

Gvožđe                  27 mg

Izvor: Yumama