Meso koje svakodnevno jedemo, a posebno bledunjava piletina, puno je hormona koji sve ozbiljnije narušavaju zdravlje, pre svega naše dece.

Stručnjaci upozoravaju da ova hrana izaziva hormonske poremećaje zbog kojih mališani sada ulaze u pubertet ranije, već sa devet godina, a dečacima čak počinju da rastu grudi, što povećava rizik od razvoja maligniteta!

Nutricionista Živka Vlajković objašnjava da prisustvo hromona, pre svega u piletini, ali i u drugom mesu i proizvodima, može da bude veoma nezdravo i opasno, ali i da izazove hormonske disbalanse.

- Viđala sam devojčice koje ulaze u pubertet već sa devet ili deset godina, dok se kod dečaka javlja ginekomastija, odnosno rast grudi, i to pre svega kod gojaznih pacijenata. To je najvećim delom zbog loše ishrane, odnosno zbog hormona u koncentratima kojima se hrane životinje. Još opasnija od pilećeg mesa su kokošja jaja jer sadrže hormone za povećanje plodnosti. Zato uvek savetujem majkama da se trude da kupuju organsku piletinu i domaća jaja jer ove namirnice koje vidite u prodavnicama i na pijacama pune su hormona, antibiotika i drugih koncentrata - kaže Vlajkovićeva i upozorava na dodatne opasnosti:

- To može da stvori rezistentnost na lekove i urušava imunitet organizma koji treba da se izbori da izbaci i preradi tu silnu hemiju. Iako takva hrana ne valja ni za odrasle, u najvećoj opasnosti su upravo deca i mladi, i to posebno u periodu intenzivnog rasta jer se kod njih ćelije brzo razmnožavaju.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI UJED STRŠLJENA MOŽE DA UBIJE: šta da uradite kad vas ujede stršljen

Plastični i rekonstruktivni hirurg doktor Bojan Ćirić upozorava da je pojava ginekomastije u poslednje vreme u porastu i da jedan od tri muškarca mlađih od 40 godina ima neki njen stupanj, dok ovu bolest ima čak polovina muškaraca starijih od 50 godina. On naglašava da pravu ginekomastiju treba razlikovati od lipoma, neurofibroma i karcinoma, ali i da je kod bolesnika sa ginekomastijom povećan rizik od razvoja maligniteta.

Kliknite OVDE da pročitate koji su simptomi i uzroci ginekomastije i kako da prepoznate piletinu punu hormona!

PageBreak

- Muškarci vole velike grudi, ali samo na ženama. Neki, međutim, imaju tu nesreću da i sami poseduju po jedan takav par. Ova pojava naziva se ginekomastija i u osnovi je hormonalni problem, usled privremenog ili trajnog hormonskog disbalansa sa promenjenim odnosima androgena i estrogena. Uz hormonski poremećaj, vrlo često je uzrok rastu dojke obično debljanje muškarca jer je muška dojka jedno od genetski predisponiranih mesta za debljanje. Postoji i čitav niz oboljenja drugih organa na telu, nekih tumora, ciroze jetre i slično, koji mogu dati takve simptome - kaže Ćirić.

Psiholog Aleksandra Janković potvrđuje da se uzrasna granica u kojoj deca ulaze u pubertet pomerila zbog endokrinološke prirode i svakakvih supstanci koje se nalaze u hrani:

- To svakako ne pogoduje zdravlju, ovo se pretvorilo maltene u eksperiment in vivo šta sve jedemo. Psiha dece nije spremna za promene na telu koje im se dešavaju, pa imamo fizički mlade žene i muškarce, čiji izgled još nije izdiferenciran, a koji su po duševnom i psihičkom ustrojstvu još deca. Zbog hormonskih turbulencija, njihov fizički i psihički razvoj nije usklađen i tu može doći do mnogobrojnih problema - od začikivanja i vršnjačkog nasilja, preko korišćenja droga, do ranog stupanja u seksualne odnose.

PROČITAJTE JOŠ: OVAKVE JAGODE NIKAKO NEMOJTE DA KUPUJETE: evo kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda

Simptomi ginekomastije:

- osećaj napetosti u grudima

- otežano pomeranje

- posebna osetljivost na dodir bradavica

Uzroci ginekomastije:

- endokrini (hormonalni)

- tumori

- sistemske bolesti

- lekovi

- korišćenje kanabisa bez medicinske dozvole

Prepoznajte piletinu bogatu hormonima:

- veliko bledunjavo parče

- deluje vodnjikavo

- nije prošarana masnoćom

Pubertet kod dece:

- 11-14 godina je normalan uzrast za početak puberteta

- 3 godine traje pubertet

Tekst: Jelena Pronić

Izvor: Kurir