Naučna istraživanja su dokazala da vitamin D može da smanji rizik od pojave i razvoja karcinoma, ali evo šta može da se desi ako uzimate previše tableta vitamina D, piše Lepa & srećna.

Kada smo izloženi sunčevoj svetlosti, u telu se stvara vitamin D, pa zato tokom zime mnogi pate od nedostatka ovog vitamina i uzimaju ga putem tableta. Vitamin D pozitivno utiče na zdravlje zuba, kostiju, mišića, a po nedavnim istraživanjiima dokazano je da sprečava pojavu i razvoj malignih oboljenja. Međutim, ako uzimate veću dozu vitamina D od dozvoljene možete da obolite od hiperkalcemije, odnosno povišenog kalcijuma u organizmu.

Povišen nivo kalcijuma u organizmu može da ošteti kosti, bubrege, uzrokuje srčana oboljenja, zapaljenje pankreasa, pa čak i da uzrokuje komu. Stručnjaci upozoravaju da odrasli ne smeju da uzimaju veću dozu vitamina D u odnosu na onu koja je propisana u uputstvu leka, odnosno da uzimanje više od 100 mikrograma može da bude opasno, osim ako vam lekar nije prepisao veću terapiju.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA ZNATE DA LI VEŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN D

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU

JABUKOVO SIRĆE LEČI BOL KOJI ZIMI MUČI POLA SRBIJE

DA LI JE TUNJEVINA OPASNA PO ZDRAVLJE: evo kako da izbegnete smrtonosno trovanje živom

Tuna u konzervi za mnoge je zdrav i hranljiv ručak na brzinu, ali malo ko zna da tunjevina zbog velikog sadržaja živemože da uništi zdravlje, piše Lepa & srećna.

Zbog industrijskog zagađenja, živa se sve više taloži u organizmu dugoživućih riba. Ova toksična supstanca opasna je po zdravlje nervnog sistema, mozga, srca, bubrega i pluća. Međutim, postoje dve glavne vrste tunjevine koje sadrže različitu količinu žive - prugasta tuna skipjack (lat. katwuwonus pelamis) i bela tuna Yellowfin (Thunnus albacares).

Količina žive je 3 puta veća kod bele tune, pa se preporučuje da deca iznad 6 godina jedu porciju od 85 grama jednom mesečno, deca od 6 do 12 godina dve porcije od 125 grama, dok stariji, isključujući trudnice, mogu da jedu ovu tunjevinu 3 puta mesečno. Pritom, ženama se preporučuje porciju od 170 g, a muškarcima i do 225 grama. Deci starijoj od 6 godina preporučuje se tri porcije tunjevine mesečno od po 85 grama, a starija deca i odrasli mogu slobodno da jedu konzervu prugaste tunjevine jednom nedeljno. Stručnjaci ističu da je najzdravija konzervisana riba losos, jer je bogat omega 3 masnom kiselinom, a ne akumulira živu.

Izvor: Lepa & srećna