Kanabis i metadon ne mogu da leče rak, imaju niz neželjenih dejstava i nedostaju dokazi da zaista pomažu kod malignih oboljenja, izjavila je prof. dr Nadežda Basara na predavanju održanom u SANU u okviru ciklusa konferencija "Problemi javnog zdravlja u Srbiji".

Povodom rasprostranjenog mišljenja da kanabis i metadon mogu da budu delotvorni lekovi u terapiji karcinoma, Basara je rekla da je kanabis u Nemačkoj od 2017. godine registrovan kao rezervni lek za lečenje muke posle citostatske terapije.

PROČITAJTE JOŠ: LJUBIČASTA HRANA SPREČAVA RAK I TEŠKA OBOLJENJA: evo koje namirnice treba što pre da počnete da jedete

"Ako i pored primanja četiri leka, koja bi trebalo da otklone mučninu nakon citostatika, pacijent ima tegobe, a to je svega 12 odsto njih, onda je opravdano koristiti kanabis. On mora da se izda na recept, ne može se uzimati svojevoljno i ima opravdanost samo u ovom slučaju, kao i kod spazmi, odnosno multiple skleroze", rekla je Basara, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti matičnih ćelija i lečenja malignih oboljenja.

Prema njenim rečima, kanabis i kanabioidi su dostupni u medicini u obliku cigareta, mogu se koristiti i inhaliranjem ili oralno, ali samo za uzak krug indikcija.

"Obavljen je veliki broj studija koje to potvrđuju. Samo u toj grupi pacijenata se kanabis preporučuje kao dodatni lek, u sprečavanju muke i povraćanja. To je tako zbog mnogih neželjenih efekata, koje kanabis i kanabioidi imaju. Mogu se javiti psihičke promene kao što su vrtoglavica, umor, gubitak orijentacije, pamćenja i koncentracije, promena raspoloženja i retko pamtljiv strah", upozorila je ona.

Kao najčešće fizičke promene navela je suvoću usta, oscilaciju u pritisku, crvenilo.

"Zabluda je velika ako se tvrdi da kanabis može da se koristi za lečenje karcinoma, jer to nije tačno", naglasila je Basara.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA RAZLIKUJETE BEZOPASNI MLADEŽ I OPASNI MELANOM: doktor sa VMA vas uči kako da sami pregledate mladež (5 KORAKA PRE ODLASKA KOD SPECIJALISTE)

Tvrdi i da je veći procenat smrtnosti kod pacijenata koji su koristili metadon, nego kod onih koji su primali morfijum.

"Metadon bi možda mogao da poboljša, ali i da pogorša antitumorsku terapiju, ali bi mogao da bude i potpuno neefikasan. On ima neželjene efekte, od najblažih, do životnih opasnih, i u ovom trenutku ga ne preporučujem kao dopunsku terapiju, kao lek kod lečenja karcinoma", navela je Basara.

Ona smatra da metadon nema nikakve šanse da bude registrovan kao lek za kacrinom i podseća da samo 6,7 odsto lekova, koji zaista pokažu antitumorski efekat in vitro, bude registrovano. 

Basara navodi da se lečenje matičnim ćelijama pokazalo kao jedan od najuspešnijih oblika terapije za najteže bolesti, odnosno da je čak 90 odsto onih koji su izlečeni od malignih i hematoonkoloških bolesti.

Izvor: Studio B/Tanjug