Nauka je šokirala najnovijim istraživanjem o alkoholu, a evo koliko godina života može da oduzme nekoliko ćaša alkoholnog pića, piše Lepa & srećna.

Istraživanje je rađeno na 600 000 osoba koje često piju alkohol. Rezultati istraživanja su za mnoge bili šokantni jer je dokazano da ukoliko pijete 10 do 15 pića (vrste alkohola pogledajte dole u tekstu) nedeljno, možete skratiti život i za 1 do 2 godine života. Osobe koje piju više od 18 pića nedeljno izgube 4 do 5 godina života, a oni koji piju 5 do 10 pića nedeljno rizikuju da žive kraće oko 6 meseci.

Pod jednim alkoholnim pićem smatra se čašica žestokog pića (viski 25 ml), mala čaša vina (80 ml) ili mala krigla piva (250 ml). Ukoliko često pijete alkoholna pića, veći je rizik od srčanog udara, fatalne hipertenzije (visokog krvnog pritiska), srčanih oboljenja  i aneurizme. Iako su neka istraživanja dokazala da pojedine vrste alkoholnih pića mogu biti dobre za zdravlje, na primer čaša crnog vina jednom nedeljno, svako preterivanje je opasno po život.

PROČITAJTE JOŠ:

OVA BILJKA MI JE POMOGLA DA POBEDIM RAK

ZAŠTO TREBA DA JEDETE SLANINU

KAKO DA IZBACITE OPASNE OTROVE IZ TELA ZA SAMO 1 DAN

DA LI JEDETE OPASNU HRANU SVAKOG DANA: ako ovo jedete rizukujete rak creva

Rak creva je opaka bolest koja je uglavnom uzrokovana nezdravim načinom života, naročito lošim režimom ishrane, kao i genetskom predispozicijom, a evo kakava ishrana donosi rizik od ove opake bolesti, piše Lepa & srećna.

Istraživanja pokazuju da ako često jedete crveno meso povećavate rizik od raka creva, a naročito je opasno konzumiranje mesnih prerađevina, kao što su slanina, salame i šunka. Takođe, veliki rizik se stvara čestim konzumiranjem alkohola i  napitaka sa kofeinom.

Stručnjaci ističu da imate veliki rizik ako ne pijete dovoljno vode ili  u redovnoj ishrani nemate voće i povrće. Preporučuje se da jedete hleb i testenine od celog zrna, kao i semenke žitarica. U ishrani treba da imate namirnice bogate proteinima, kao što su nemasno meso, riba, mahunarke i semenke. Takođe, kako biste smanjili rizik od kancera creva jedite mlečne proizvode i sojino mleko, a šaka orašastih plodova dnevno može da smanji rizik za 22 odsto.

Izvor: Lepa & srećna