Kad počnete da kašljete, to je znak da telo pokušava da oslobodi disajne puteve - znak da pluća moramo da oslobodimo od prevelike količine sekreta ili materija koja nas iritiraju.

Kašalj je, zapravo, dobar! On je zaštitni mehanizam koji otvara put vazduhu, a pokreću ga nadraženi krajevi nerava između pluća i grla. 

Međutim, uporan i bolan kašalj može biti simptom ozbiljnih respiratornih problema. Nekontrolisani kašalj može biti i veoma bolan, a često nas dovodi i u neprijatne situacije - širimo bacile svuda oko sebe, pretimo da inficiramo članove porodice ili kolege. Noću nas budi, ne uspevamo da se odmorimo kako treba. 

Kad je u pitanju sezonski kašalj, njega zimi izaziva izloženost suvom ili hladnom vazduhu, a leti alergijske reakcije ili iritacija prašinom.

U mnogim slučajevima, mogu da pomognu kućni tretmani za kašalj.

1) Obična voda! Za početak, najvažnije je da pijete dovoljno vode, a količina varira od 2,5 litra za žene pa sve do punih 3 litra za muškarce. Redovnim mokrenjem telo se oslobađa toksina i infekcije, a za ublažavanje kašlja još je bolje da pijete toplu ili mlaku vodu, s tim što možete dodati par kapi limunovog soka u svaku čašu. Brzo ćete osetiti olakšanje.

2) Biljni čaj! Za početak, dodajte u svoj omiljeni čaj đumbir u prahu ili cimet, koji blagotvorno deluju na imunitet organizma ali i na olakšanje tegoba u disajnim putevima. Za jak kašalj, uvedite redovne tople čajeve od timijana, a idealno je da umesto kesica koristite sveže ili sušene listiće ove biljke.

3) Sirup za kašalj! Možete napraviti i domaću lekovitu mešavinu, od nekoliko kašika meda, kapi limuna, crnog bibera i mlevenog đumbira. Kad kupujete sirup, proverite da li vam je potreban onaj za suvi kašalj ili za produktivni kašalj. Suvi kašalj vas golica u plućima, jači je noću i ne iskašljavate sekret, a produktivni je jači ujutru, čuje se glasno kad kašljete  i izbacujete sekret, odnosno "šlajm". Pored toga, sirup možete kupiti u apoteci, bez recepta, konsultujte farmaceuta.

4) Lekovite obloge! Za oblogu od senfa, izmešajte 2 kašičice senfa u prahu sa 4 kašičice brašna i umutite s malo mlake vode u pastu. Ova obloga se drži na grudima dvadesetak minuta, s tim što osobe osetljive kože treba da proveravaju da ne dođe do crvenila. Pomaže i obloga od meda, koju možete da držite na grudima i tokom cele noći (izuzetak su slučajevi alergije na med).

5) Parno kupatilo! Para olakšava tegobe s kašljem - oslobađa sekret iz pluća, pročišćava disajne puteve. Topla kupka ili vrući tuš opustiće i umiriti napete i bolne mišiće u slučaju prehlade, a ako dodate i magnezijumovu so, oslobodićete organizam od toksina.