Kardiovaskularne bolesti mogu da se spreče promenom načina života, a evo šta po savetu lekara svako treba da uradi kako bi izbegao srčani udar, piše Lepa & srećna.

Nemojte da zanemarite visokkrvnipritisak, jer je on jedan od okidača za srčani udar. Ako patite od povišenog pritiska redovno ga kontrolišite i ne zanemarujte simptome i prepisanu terapiju. Važno je da promenite način ishrane, na primer, izbacite iz ishrane namirnice koje sadrže zasićene masti. Preporučuje se da u jelovniku redovno imate crnu čokoladu, beli luk, pomorandže i sočivo za smanjenje pritiska, kelj i nar pozitivno utiču na zdravlje srca, a bademi, orasi, kikiriki, pistaći i sardine regulišu holesterol.

Stručnjaci ističu da ćete znatno smanjiti rizik za srčani udar ako izbegavate stresne sutuacije, alkohol i prženu hranu. Takođe, važno je da redovno idete na kontrole kod lekara i proveravate pritisak, šećer u krvi, holesterol i indeks telesne mase. Pored ishrane i lekarskih kontrola presudna je i fizička aktivnost. Naravno, ne treba da se preforsirate, dugo trčite ili radite teške vežbe, naročito ako imate probleme sa srcem, ali lagano jutarnje razgibavanje može samo da vam prija.

TEST ZDRAVLJA ZA 15 SEKUNDI: Ako ne možete da uradite OVO, morate kod lekara!

Naravno, uz to je jako važna i zdrava ishrana bazirana na obilju svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i zdravih ulja. 

Želite li da znate u kakvom je stanju vaše srce, napravite mali test fleksibilnosti svog tela.

PROČITAJTE JOŠ: Jednostavna metoda protiv bolova: šta se dogodi u vašem telu kada povučete prst i držite ga 60 sekundi (VIDEO)

Test fleksibilnosti

Sednite na pod, ispružite noge i izravnajte kolena. Potom uđite u pretklon ravnih leđa i pokušajte da dotaknete vrhove nožnih prstiju

Ako to bez problema možete da učinite, istraživanja pokazuju da je vaše srce zdravo!

Ne samo da ste fleksibilni vi, nego su fleksibilne i vaše krvne žile, što je dobra vest.

No, ako treba da savijete kolena da biste dosegnuli nožne prste, to ne mora da bude znak samo krutih mišića zadnje lože, nego može ukazivati i na loše stanje vašeg srca.  

U nastavku saznajte na što sve ukazuje nefleksibilnost vaših mišića i zglobova.

Ako niste prošli ovaj test fleksibilnosti…

1. Preti vam veći rizik od srčanog udara i ateroskleroze 

Ovaj jednostavan pretklon prema napred, koji je u jogi poznat kao paschimottanasana, osim što pokazuje u kojoj su meri vaši mišići fleksibilni, ukazuje i na stanje vaših krvnih žila. Ako one nisu fleksibilne, i zdravlje vašeg srca je ugroženo.   

Prema sprovedenim studijama, nijedna osoba starija od 40 godina koja boluje od srčanih bolesti ne može da dotakne vrhove nožnih prstiju! 

Istraživanje je takođe pokazalo da nefleksibilnim osobama starijima od 40 godina preti veći rizik od ateroskleroze te od srčanog i moždanog udara.  

2. Skloniji ste opasnom visokom krvnom pritisku

Zdrave krvne žile, koje su elastične i fleksibilne, podržavaju niži krvni tlak, dok otvrdnule i krute žile stvaraju podlogu za visoki krvni pritisak i za krvne ugruške.

Otvrdnule krvne žile stvaraju dodatni pritisak na srce koje mora snažnije da pumpa kako bi podstaknulo protok krvi kroz krute i sužene krvne žile.   

Također, nove studije su pokazale da su među nefleksibilnim sredovečnim i starijim osobama učestalije povišene vrednosti sistoličkog pritiska nego kod fleksibilnih starijih osoba.

3. Imate povećan rizik i od moždanog udara

Ako se pitate kakve veze ima fleksibilnost sa zdravljem srca i krvnih žila, stručnjaci to objašnjavaju na sledeći način: istezanje mišića dovodi do fiziološke lančane reakcije u telu koja usporava otvrdnjavanje krvnih žila, a to na kraju smanjuje rizik od moždanog udara.

Osim toga, istezanje ili popularni stretching podstiče proizvodnju elastina i kolagena koji pridonose fleksibilnosti ne samo vaših mišića nego i arterija.

Istraživanja su takođe pokazala da su sredovečne i starije osobe poboljšale fleksibilnost vratnih krvnih žila karotida nakon što su u svakodnevicu uvele jednostavne vežbe istezanja. 

To se direktno odražava i na vaše moždane funkcije, jer karotide krvlju opskrbljuju vaš mozak. Suženje karotidne arterije može dovesti i do moždanog udara. 

Vežbajte jogu

Kako biste postali fleksibilniji i zaštitili svoje srce, izvodite jednostavnu joga vežbu - paschimottanasanu.

Sednite na pod ravnih nogu i stopala zategnite prema sebi. Sa udahom izdužite leđa pa s izdahom polako iz karlice (ne iz struka) uđite u pretklon. Ruke ispružite ispred sebe pa uhvatite stopala sa strane ili nožne palčeve. 

Ako ne možete da dosegnete nožne prste, za početak lagano savijte kolena pa se opet ravnih leđa spustite u pretklon. 

Izvodite ovu vežbu svaki dan sve dok polako ne uspete ravnih kolena da dohvatite nožne prste. 

Osim što će poboljšati vašu fleksibilnost, ova će asana izvrsno umiriti vaš um. 

Uz pomoć joge s vremenom ćete postati fleksibilniji, što znači i da će vaše krvne žile i srce biti zdraviji, a visoki krvni pritisak će postati prošlost!

PROČITAJTE JOŠ: Vežba koju možete da radite u krevetu: kako da opustite leđa i oslobodite se stresa (T položaj)

Još nekoliko joga vežbi za istezanje:

  • janu sirsasana
  • uttanasana (stojeći pretklon) 
  • virabhadrasana 1 i 2 (ratnik 1 i 2)
  • balasana (položaj djeteta)
  • trikonasana (položaj trokuta) 

Izvor: Alternativa za vas