Hladno vreme, sneg i jak vetar  naročito teško padajuonima sa slabom cirkulacijom, koji se smrzavaju i pod toplim jorganom. No, čak i najhladnije šake i stopala mogu da se zagreju uz pomoć ovih lakih trikova, a većinu "opreme" svi imaju u kuhinji.

- Kod starijih osoba, cirkulacija je kompromitovana usled arterioskleroze, te dolazi do hladnoće nogu. "Minusu" u stopalima doprinosi i manjak kretanja u zimskom periodu, a baš je fizička aktivnost ta koja pospešuje protok krvi. Za starije osobe, vuna je idealna i svaki put kada ustanu iz kreveta, oni bi trebalo da preko pamučnih čarapa navuku vunene - kaže dr Nada Macura.

Bez obzira na godine, zimi stopalima naročito prija kupka.

- Naizmenično opuštanje stopala u mlakoj i toploj vodi, posutoj morskom solju ili mirišljavim kristalima, pospešiće cirkulaciju, baš kao i vreo tuš, posle koga bi bila idealna šolja vrućeg napitka, da zadrži toplinu i spolja i iznutra - kaže dr Macura i dodaje da su napolju rukavice i dalje nezamenjiva zaštita.

I mladi mogu da se smrzavaju, i to ne samo osobe koje pate od Rejnodovog sindroma, te im sužavanje krvnih sudova izaziva grčeve, bolove u poplavelim šakama.

- I oni, a i drugi hladnoruki, cirkulaciju mogu poboljšati masažom. Hranljiva krema pre spavanja, a možda i mleko za telo za podlaktice i nadlaktice, dobro će doći i krvnim sudovima i koži. Ja sam veliki pobornik masaža, jer vi njome postižete da vam periferna cirkulacija funkcioniše isto kao i centralna, zapravo vraćate zapostavljenu krv u kapilare, a crvenilo kože je momentalni dokaz za to - kaže lekarka.

Postoje i određene namirnice koje poboljšavaju protok krvi - na vrhu liste je začinjena hrana.

- Najbolja je ljuta papričica - em je prepuna vitamina C, em dobra da zagreje organizam. Ko voli ljuto, zna da mu nakon nekoliko zalogaja vrlo brzo poraste temperatura. Naš kiseli kupus, naročito onaj posut tucanom paprikom, kao i biber, đumbir, ren i topla pileća supa takođe će ubrzati rad srca, ugrejati nas i ojačati imunitet - savetuje Macura.

Osim hrane, vode (koja doprinosi regulisanju temperature tela) i toplih napitaka, prestanak pušenja i ispijanje kafe mnogo pomažu pri bržem zagrevanju.

- Nikotin sužava krvne sudove, te pušenje cigareta utiče ne samo na žutu boju kože, nego i na cirkulaciju i zimi se više smrzavate. Velika je zabluda da alkohol održava telo toplim. To je kratkotrajan osećaj, jer alkohol ubrzo počne da hladi, te njime nikako ne treba trljati telo koje je prethodno bilo izloženo hladnoći - dodaje lekarka.

Svojim pacijentima koje pate od hladnih nogu ona takođe savetuje da limun ne cede u vreo čaj, jer se tako gube njegova svojstva, da ako su alergični na vunu, napolju koriste nepromočive vetrovke, da se aktiviraju što više mogu i, ako su u mogućnosti, časte sebe dobrom masažom.

Tekst: D. Tulimirović

Izvor: Blic