Detoksikacija ili čišćenje organizma postom, podrazumeva čišćenje ćelija tela od viška sluzi, vode, kiselina i otrova. Te naslage, koje su sve veće kako je čovek stariji, usporavaju promet između kapilara, nervnih ćelija i ćelija vitalnih organa. Rezultat svega toga su hronična zapaljenja zglobova, tkiva i krvnih sudova. Da bismo očistili organizam, ne moramo  da gladujemo. Potrebno je da u vreme posta više jedemo biljnu hranu, da smanjimo unos zasićenih masti. Preporuka je da za vreme posta konzumirate više organske hrane. 

Negujući duh, telo i zdravlje, magazin Sensa, Fructus i Dr Gifing pokrenuli su zajednički projekat „100% srećniji život“ kojim doprinosimo još lepšim i ispunjenijim danima, još boljem kvalitetu života i optimalnijem zdravlju. U okviru ovog projekta savetujemo vas kako da sprovedete kvalitetnu ishranu tokom posta. 

Tokom posta konzumirajte proteine (belančevine) biljnog porekla (pasulj, bob, soja, sočivo…) ili životinjskog (riba-rečna ili morska). Izbegavajte morske plodove jer imaju čak tri puta više holesterola od slanine. Ne unosite preveliku količinu hrane, jer post podrazumeva umerenost u svemu. Svaki višak preopterećuje organizam. Zbog sadržaja belančevina, sočivo je veoma cenjena i često korišćena namirnica za vreme posta. Po sastavu je najsvarljivija među mahunarkama. Sočivo je jedna od najbogatijih biljnih namirnica proteinima i gvožđem. Glikemijski ili slatki indeks je nizak – 27.

Sokovi od sirovog povrća (paradajza, kupusa) nakon doručka regulišu varenje i obezbeđuju organizmu potrebne vitamine i minerale za vreme posta. Povrće (karfiol, tikvice, brokoli, spanać, kelj…) za ručak kuvajte u što manje vode ili na pari. Vodu ne prosipajte, već je upotrebite kao dodatak supama, jer su u vodi svi vredni sastojci iz namirnice. Za vreme posta, da bi učinak bio pravi, preporučuje se blaga fizička aktivnost, šetnje na čistom vazduhu i relaks masaže. 

DETOKS ČAJEVI

GOOD MORNING čaj sadrži list crvenog afričkog grma (Rooibos), sa najvažnijim sastojkom kvercetinom koji pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i karcinoma. Polifenoli iz čaja zaštitno deluju protiv starenja, visokih vrednosti holesterola i regulišu krvni pritisak. List matičnjaka i nane imaju umirujući efekat na sistem organa za varenje i nervni sistem. Ginko i limunska trava, takođe, sadrže zaštitne antioksidativne materije i preventivno deluju protiv mikroorganizama.

DETOX čaj zbog jakih dijuretičkih svojstava deluje kao čistač organizma od nagomilavanja štetnih materija i viška vode, a služi i za izbacivanje mokraćne kiseline. Takođe, pomaže kod probavnih smetnji, infekcija urinarnog trakta, može da pomogne pri regulaciji mokraćne kiseline, a zbog savršenog izbora i odnosa komponenti lekovitog bilja, Detox čaj predstavlja nezamenjiv alkalizujući napitak za svako doba dana.

TEKST: Promo