Cvetovi čičoke liče na cvetovima suncokreta.

I zaista, čičoka (Helianthus tuberosus) je u srodstvu sa suncokretom. Karakteristika ove biljke je jestiv zadebljali koren koji, za razliku od krompira, na primer, ne sadrži skrob. Iz tog razloga čičoka je pre svega omiljena u dijetalnoj ishrani.

Čičoke dobro uspevaju na čistini, na primer, uz ogradu ili ispred zidova kuće, gde mogu da razviju do 3 m dugačke grane.

S obzirom na to da su sklone širenju, savetuje se sputavanje rasta korena. U zavisnosti od sorte, vreme za sađenje je između novembra i maja.

Ova biljka raste u svim uslovima i podnosi čak i slabo zemljište i oštru zimu, a toleriše i visoke temperature. Vrlo je osetljiva na gljivice, ali otporna na bakterije. Gomolje čičoke sadite na dubinu od 6 do 10 cm, u razmaku od po pola metra. Tokom zime, valja prekriti zemlju oko biljaka kako bi se zaštitila od smrzavanja - najbolje slamom! Tako možete da je vadite cele zime.

Gomolji čičoke mogu se jesti sirovi, u salati ali i kuvani u supama i čorbama.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta