Želeći da saznaju da li je ujed komaraca "letnja neminovnost", američki biolozi sproveli su istraživanje koje im je otkrilo da je majka priroda ovim insektima podarila instinske super moći.

Svakog leta nas dočekaju spremni i žedni naše krvi. Sve počne nesnosnim zujanjem, posle kog sledi ujed, a završi se nepodnošljivim svrabom. Ovi leteći vampiri imaju dar da nas izludjuju, neretko nas dovodeći do potpune histerije. 

VIŠE: 5 neverovatnih razloga zašto smo magneti za komarce

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Kalifornijskog tehnološkog instituta (Calteć) zadali su sebi zadatak da otkriju kako komarac pronadje svoju žrtvu. A ako je suditi po rezultatima njihove studije, objavljene u časopisu "Current Biology", još uvek smo daleko od toga da sprečimo ovaj krvoločni scenario koji se ponavlja svakog leta. 

Podsećanja radi: ujedaju samo ženke komaraca, kako bi mogle da razviju svoja jaja, dok su mužjaci potpuno bezopasni. Da bi pronašli svoju žrtvu, komarci koriste tri čula: mirisa, vida i detektor toplote, piše Tanjug a prenosi B92 21. jula 2015. godine.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su posmatrali su kretanje komaraca u tunelu. Ustanovili su da ove insekte najpre privlači ugljen dioksid (CO2) koji se oslobadja sa dahom životinja i ljudi. Komarac može da detektuje CO2 na 50 metara daljine. Kada se približi na oko 17 metara od svoje žrtve, tada čulo vida preuzima glavnu ulogu, a kada se nadje na samo metar od nje, komarac koristi svoj detektor toplote kako bi identifikovao najbolju "lokaciju" za sisanje krvi. 

VIŠE: Koje boje mrze komarci i kako sve možete da se zaštitite od njih

"Sva čula komarca sadejstvuju u pronalaženju žrtve", objasnio je za BBC Floris van Brojgel, vodja istraživanja. Nalazi do kojih su došli, smatraju naučnici, objašnjavaju slabu efikasnost postojećih uredjaja i proizvoda protiv komaraca. Da bismo im zaista pobegli, trebalo bi da prestanemo da dišemo, a to je nemoguće, navode oni, ali dodaju da bi njihova studija mogla da pomogne u iznalaženju boljih repelenata.