Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Klinička slika svinjskog gripa: kako da prepoznate simptome i kako da se zaštitite

Autor Jelena Davidovic
Autor Jelena Davidovic

Osoba koja kašlje i kija mora da nosi masku da ne bi ostale ukućane inficirala. Mora da koristi svoju šolju, tanjir i pribor za jelo, naglašava Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

Izvor: Foto: Profimedia

Opasnost od svinjskog gripa postoji i preti da bude veća jer se virus u međuvremenu mutirao pa se lakše prenosi, piše Srbijadanas 7. marta 2015. godine.

Istraživanja obavljena nakon pandemije pokazuju da je 78 odsto stanovnika prebolelo ovaj grip, bilo razvivši imunitet ili preko vakcine. To znači da je 20 odsto (u Srbiji je to 1,4 miliona ljudi), mahom mlađe populacije, nezaštićeno jer nije imalo dodira sa virusom. Najugroženiji su hronični bolesnici kod kojih je pao imunitet, dijabetičari, ljudi sa malignim, bubrežnim i kardio-vaskularnim oboljenjima, kao i trudnice i mala deca jer reakcija može da bude veoma burna.

"Klinička slika je kao što je bila i do sada, samo što je burnija kod nekih osoba, pogotovo kod osoba preko 60 godina, gojaznih osoba i male dece, eventualno kod trudnica. Visoka temperatura od 38,5 preko 39 je jedan od simptoma i ako traje više od dva dana osoba mora odmah da se javi lekaru", rekla je za portal Srbija Danas portparol Hitne pomoći Nada Macura. 

PROČITAJTE JOŠ:   Tri rizika nepreležanog gripa 

Simptomi su bol u mišićima i zglobovima, ali i osećaj da obolelom smeta sopstvena koža. Može se javiti bol u grlu prilikom gutanja, curenje nosa, a infektolozi preporučuju da se odleži 7 do 10 dana.

"Ishrana mora da podrazumeva što više povrća, vitamina i čajeva. Treba imati malu priručnu apoteku koja podrazumeva toplomer, kapi za nos, neki lek za skidanje temperature. Neophodno je održavati toaletu nosa pogotovo kod dece jer se tu nakupljaju virusi. Ako oboleli rukama dodiruju nos pa onda hranu i na taj način može se preneti virus. Preporučuje se dosta limuna, čajeva i ležanje", dodala je Macura.

PROČITAJTE JOŠ: Čaj od zove: efikasan lek protiv gripa i prehlade

Najvažnija preventiva je izbegavati zatvorene prostore, prevozna sredstva jer uvek neko kašlje. U pitanju je kapljična infekcija, ako je imunitet narušen zbog stresa osoba će u manjoj ili većoj meri imati kliničku sliku.

"Najvažniji je čist vazduh, bez duvanskog dima  jer svi sada boravimo u zatvorenom prostoru u kome se suši vazduh koji mehanički oštećuje sluzokožu respiratornog sistema. Osoba koja kašlje i kija mora da nosi masku da ne bi ostale ukućane inficirala. Mora da koristi svoju šolju, tanjir i pribor za jelo", savetuje Macura.

PROČITAJTE JOŠ:  Kućna higijena u sezoni gripa: 5 predmeta u domu koje morate češće čistiti i dezinfikovati

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...