Crni čaj je "brat blizanac" zelenom jer potiču sa iste biljke, Camellia sinensis, a to da li će završiti kao crni ili zeleni zavisi od procesa obrade listova.

Kofein u crnom čaju deluje na koru velikog mozga, omogućavajući lakše učenje, pamćenje, komunikaciju... Samo dve šoljice ovog čaja dnevno su dovoljne da vas sačuvaju od zaboravnosti i smanje rizik od demencije za čak 60 odsto.

VIŠE:Čaj protiv uznemirenosti i depresije

Iako se više priča o zelenom čaju i njegovoj delotvornosti, crni čaj je po istraživanjima više zastupljen među populacijom. U Evropi petina prodanih čajeva otpada na crni, dok je u planetarnim razmerama crni čaj zastupljen u više od 70 odsto procenata, u odnosu na zeleni.

VIŠE: Čaj od crvene deteline ublažava tegobe menopauze

Zašto poređenje ova dva čaja? Zato što je crni čaj "brat blizanac" zelenom, jer potiču sa iste biljke latinskog naziva Camellia sinensis. Da li će čaj završiti kao zeleni ili crni, zavisi od procesa obrade listova navedene biljke. U tom procesu najbitniji je stepen fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja i zato ima tamnu boju, ponekad crvenkastu i prodorno ispunjen ukus. Ukus dolazi od fermentiranih sokova punih arome, koji u sasušenim listićima ostaju netaknuti, sve dok se ne potope u vrelu vodu.

Zanimljivo je da se na zapadu svi fermentirani čajevi nazivaju crnim, a u Kini crne čajeve nazivaju zbog izrazito gorkog ukusa. Najveća razlika između ova dva čaja je u količini kofeina koje poseduju. Zbog duže fermentacije u crnom čaju je više ovog sastojka, zbog čega se mnogi odlučuju da ga konzumiraju umesto kafe, u kojoj je dvostruko više kofeina. Kofein u crnom čaju deluje na koru velikog mozga, doprinoseći da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli.

Na taj način lakše se obavljaju sve intelektualne radnje (lakše se uči, pamti, komunicira). Istovremeno crni čaj krepi, smanjuje osećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad mišića i rerflekse, zbog čega pogoduje sportistima i osobama kojima su važne brze reakcije.

Istraživanja su pokazala da osobe koje piju crni čaj imaju duplo manji rizik za nastanak koronarnih bolesti. Japanski naučnici ističu da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava elastičnost krvnih sudova, što dovodi do boljeg rada krvnih sudova, a samim tim i boljeg krvotoka. Takođe, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik stvaranja krvnih ugrušaka.

Stresni hormon kortizol takođe se smanjuje pod delovanjem sastojaka iz crnog čaja, tvrde stručnjaci iz Londona. Oni su obavili istraživanje na 75 muškaraca nepušača, sa navikom redovnog ispijanja čaja.

Ispitanici su izloženi stresnim situacijama, u kojima im je meren puls, krvni pritisak, koncentracija krvnih pločica i kortizola, a vršena je i lična procena stresa. Efekat delovanja crnog čaja ispoljio se već posle pola sata, i u tom trenutku je nivo kortizola i lični doživljaj stresa bio znatno manji. Na osnovu dobijenih rezultata stručnjaci su ustanovili da crni čaj ne može da spreči stres, ali pomaže da se takva osoba od stresa što pre oporavi. Istraživači tvrde i da bi se rizik od pojave demencije smanjio za čak 60 odsto, kada bi ljudi pili crni čaj u količinama u kojima ispijaju kafu.

Zbog zavidnih količina flavonoida, polifenola, tanina i fluora, samo dve šoljice ovog čaja dnevno su dovoljne da vas sačuvaju od zaboravnosti. Istina, naučnici nemaju precizan odgovor koji sastojak iz čaja štiti mozak, ali znaju da antioksidansi flavonoidi čuvaju ćelije od propadanja. Istovremeno štite i od srčanog i moždanog udara.

Ljubitelji i dobri poznavaoci rituala ispijanja čaja savetuju da se crni čaj pije bez ikakvih dodataka. Tada je njegova efikasnost najpotpunija. Za one kojima se ukus ovog čaja baš i ne sviđa, preporučuje se da ga piju sa dodatkom kockice šećera ili malo meda. Ko želi da doživi još jaču aromu, crnom čaju treba da doda štapić vanile, malo cimeta ili limunov sok. Neki konzumiraju crni čaj sa mlekom i šećerom, što je potpuno pogrešno. Mleko je bogato belančevinama a šećer ugljenim hidratima. Konzumiranje ovako spremljenog čaja više puta dnevno, opterećuje organe za varenje, a posebno jetru.

Izvor: Novosti.rs