Asafoetida (Ferula assafoetida), takođe poznata i kao asafetida, hing, ingu i gigantski anis je biljka poreklom iz Persije koja se koristi kao začin. Sirova ima jedak i neugodan miris, ali nakon dinstanja u malo ulja ili maslaca dobije predivan blagi miris, sličan mirisu praziluka.

Asafoetida  potiče iz Irana i Avganistana, a trenutno se uzgaja širom sveta.

To je višegodišnja biljka, koja se uzgaja u šumama i raste do otprilike 3 metra.

Ima žute cvetove, male i uske listove i gusto korenje. Uglavnom se može pronaći u obliku žutog praha.

Svi delovi biljke imaju prepoznatljiv miris koji je za većinu ljudi neprijatan, poput sumpora. Na sreću, kuvanjem miris prestaje da bude neprijatan i podseća na miris belog luka. Ukus je takođe neprijatan, ali se i on kuvanjem poboljšava, prelazeći u ukus belog luka.

Može biti predivan začin jer jelima daje miris praziluka. Osim toga:

  • reguliše probavu, smanjuje nadutost i gasove (u Indiji i Tajlandu pravi se tinktura od asafoetide sa alkoholom ili vodom. Kod probavnih problema, tinktura se nanosi direktno na trbuh)
  • poseduje snažna antivirusna svojstva (u vreme španske groznice uspešno se koristila u borbi protiv gripa. Moderna istraživanja potvrđuju da bi asafoetida mogla postati "glavni sastojak leka nove generacije protiv gripa")
  • deluje protiv mnogih bakterija (ima široku primenu u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv infekcija izazvanih bakterijama. Uspešno leči infekcije gornjih disajnih putova, creva i polnih bolesti)
  • pomaže kod hroničnog kašlja i bronhitisa (od 2 kafene kašike asafoetide, 2 supene kašike meda i četvrtine kašike soka od belog luka se pravi tradicionalni Indijski lek. Navodno, čovek koji bi uzimao ovaj lek 3 puta dnevno ozdravio bi u kratkom roku)

Takođe, smatra se da asafoetida ima anti-epileptička, kao i sedativna (umirujuća) svojstva. Pomaže kod histerije, nervoze i koristi se za smanjenje krvnog pritiska. U ajurvedi se smatra jednim od najboljih začina za lečenje poremećaja vata doše, a zavisnicima o opijumu se prepisuje jer u takvim slučajevima deluje poput protivotrova.

VIŠE: Kako da održite svežinu peršuna i drugih začina

Iako je asafoetida vrlo dobra za odrasle, ne preporučuje se deci. Trudnice bi trebalo da izbegavaju uzimanje velike količine asafoetide pošto ima slaba abortivna svojstva. Svakako se i inače u jelima koristi u malim količinama. Dodaje se direktno u tečnost u kojoj se hrana kuva, u ulje na kojem se hrana prži i slično. Najčešće se koristi u indijskoj vegetarijanskoj kuhinji, iako se na području Indije ne uzgaja.

Kod pripreme jela za 3 ili 4 osobe trebalo bi vam samo pola ili čak četvrtina kafene kašike asafoetide! Kada spremate jela sa ovim začinom treba da zagrejete u loncu 1 do 2 kašike ulja ili maslaca, zatim dodate asafoetidu i pržite samo 1 do 2 sekunde. Odmah nakon toga dodajete druge sastojke (povrće, žitarice ili vodu).

VIŠE: Koji kulinarski začin najviše odgovara vašem horoskopskom znaku

Možete je koristiti za pripremu jela od povrća i žitarica, umaka, do supa... Takođe, držite je u dobro zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi, inače će njena aroma preći na sve druge začine u blizini. Ovo je vrlo moćan začin te je u stanju da traje više od godinu dana, ako se propisno čuva, daleko od svetla i vazduha.

Izvor: Alternativa-za-vas. com, Centarzdravlja.rs