Batat često porede s običnim krompirom, ali ove dve namirnice nemaju međusobne veze.
Batat se može jesti sirov, a možete da ga pripremate kao slano ili slatko jelo. Pogodan je za kuvanje, pečenje i prženje.
Do koje mere se razlikuju njegov sastav od onog koji ima običan krompir, pogledajte u tabeli.
|
| Krompir | Batat |
| Količina | 100 g | 100 g |
| Kalorije | 77 | 86 |
| Masnoće | 0.1 g | 0 g |
| Zasićene masnoće | 0 g | 0 g |
| Polinezasićene masnoće | 0 g | 0 g |
| Mononezasićene masnoće | 0 g | 0 g |
| Holesterol | 0 mg | 0 mg |
| Natrijum | 6 mg | 55 mg |
| Kalijum | 421 mg | 337 mg |
| Ukupni ugljeni hidrati | 17 g | 20 g |
| Dijetalna vlakna | 2.2 g | 3 g |
| Šećer | 0.8 g | 4.2 g |
| Proteini | 2 g | 1.6 g |
| Kafein | 0 mg | 0 mg |
| Vitamin A | 2 IU | 14187 IU |
| Vitamin C | 19.7 mg | 2.4 mg |
| Kalcijum | 12 mg | 30 mg |
| Gvožđe | 0.8 mg | 0.6 mg |
| Vitamin B-6 | 0.3 mg | 0.2 mg |
| Vitamin B-12 | 0 µg | 0 µg |
| Magnezijum | 23 mg | 25 mg |