Okrete tela koji poboljšavaju rad reproduktivnih organa odnosno povezanost fizičke aktivnosti i plodnosti uočila je Aviva Štajner 1966. godine, uobličivši poseban program vežbi – metodu koja nosi njeno ime. U narednoj deceniji je sastavila nekoliko programa sa više desetna vežbi, koje danas primenjuje sve više zadovoljnih žena ali i muškaraca.

PROČITAJTE JOŠ: 1 SAT TRČANJA PRODUŽAVA ŽIVOT ZA SEDAM SATI: evo koliko treba da trčite nedeljno da biste duže živeli

U Srbiju su stigle 2010. godine sa prvim licenciranim instruktorom Natalijom Trkulja. Vežbajući po Aviva metodi, svako može učiniti mnogo za svoje opšte zdravlje i samopouzdanje, jer one istovremeno ublažavaju ili otklanjaju tegobe, jačaju, opuštaju, ali i oblikuju.

Svim starosnim grupama prijaju Aviva vežbe srednjeg intenziteta, pretežno dinamične, koje se izvode u ritmu prijatne muzike. Njihova specifičnost je to što su usmerene na poboljšanje cirkulacije u maloj karlici i, za razliku od drugih vidova/i programa vežbanja, imaju ciljanu, posebnu primenu: pospešivanje rada reproroduktivnih organa. 

Aviva vežbe mogu da upražnjavaju sve zdrave devojke i žene, koje imaju problema s neurednim mesečnim ciklusom, pate zbog menstrualnih grčeva, imaju sindrom PCO, sklone su cistama i miomima na materici, imaju izražene simptome PMS, kao i valunge i druge tegobe u klimakterijumu odnosno menopauzi, a naročito u situaciji smanjene plodnosti i otežanog začeća. 

Programi vežbi su sastavljeni tako da se uz minimum uloženog vremena i truda (do pola sata 2-3 puta nedeljno) postižu izvanredni rezultati, posebno ako se ima u vidu koliko dugo određene tegobe i problemi mogu trajati. 

Četiri vežbe za one koje žele da zatrudne 

Primenjujte ih pojedinačno ili u spletu, 2-3 dana uoči i nakon očekivane ovulacije u trajanju od 5 do 15 minuta. Najefikasnije su kada se izvode kao dopuna osnovnim vežbama Aviva metode.

1. Vežba: Pretklon i otklon

Stojeći stav, stopala su u malom raskoraku. Savijemo kolena, podvučemo  karlicu, ruke savijemo u laktovima, stegnemo pesnice i privučemo ih do ramena. Brzim pokretom uradimo duboki naklon, nagnemo se na savijene butine da glava visi između nogu i obe ruke istovremeno podižemo pored tela uvis. Ponovimo prvi pokret.Jednim pokretom se ispravljamo, podižemo ruke uvis, zabacimo glavu unazad. Brojimo do četiri, kontinuirano u ritmu ugodne muzike. 

Zibanje 5 puta, nakon toga jedno ispravljanje trupa i jedno zibanje, jedno ispravljanje trupa i zibanje 20 puta, jedno ispravljanje trupa jedno zibanje, jedno ispravljanje trupa 10 puta. Sledi promena noge pa prethodne pokrete radimo zibajući na savijenu desnu nogu, a ispravljajući telo na levu stranu laktom ka kolenu. 

2. vežba: laktom ka kolenu

Stojimo u raskoraku, ruke su spuštene. Levo stopalo okrenemo ulevo, savijemo kolena, nagnemo se prema levoj nozi, podižemo petu leve noge, a levu ruku savijemo u laktu, sagnemo se do kolena i zibamo.

Zatim brzim pokretom ispravljamo trup, okrenemo stopala i celo telo udesno, ruke spustimo pored tela. Kombinujemo prvi i drugi pokret: zibanje 5 puta, nakon toga jedno ispravljanje trupa, jedno zibanje, jedno ispravljanje trupa; zibanje 20 puta, jedno ispravljanje trupa. Sledi promena noge, ponovimo prethodne pokrete.

3. vežba: zamahivanje nogama

Stojimo, ruke ispružimo u visini ramena, dlanova okrenutih nadole. Nogom koja je pozadi (u ovom slučaju leva) zamahnemo uvis prema desnom dlanu, i ukrstivši levu nogu preko desne, spustimo levo stopalo na pod. U sledećem pokretu desnom nogom (koja se sada našla pozadi) zamahnemo uvis, prema desnom dlanu, pri spuštanju desne noge ukrstimo je ispred leve noge i spustimo stopalo na pod. Nastavimo da hodamo napred-nazad ukrštajući noge, u ritmu muzike.

4. vežba: tik-tak

Sednemo na pod sa ispruženim i rastavljenim nogama. Stopala su okrenuta ka unutra, palčevi se skoro dodiruju. Leđa su prava, dlanovi blizu kukova, oslanjamo se na ispružene ruke. Podižemo desnu nogu šest puta (stopala su sve vreme okrenuta ka unutra). Nakon toga podignemo desnu nogu uvis i držimo je u vazduhu dok izbrojimo do šest. Spustimo nogu. Ponovimo ceo niz tri puta. Zatim promenimo nogu odnosno uradimo prethodne pokrete levom nogom.

Izvor: Lepa & Srećna