Stručnjaci iz Finske proučavali su prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca.
Rezultati su pokazali da ovi ljudi za doručak jedu tri vrste namirnica - voće, mlečne proizvode i žitarice.
Voće je bilo izbor za 51% ispitanika, mlečne proizvode jelo je 41%, dok je konzumaciju ovsenih pahuljica ili muslija s hladnim mlekom odabralo 33% zdravih osoba.
Iako se hleb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32% ispitanika svoj dan počinje ovom vrstom hrane.
Još jedan zanimljiv podatak je da je samo 26% ispitanika priznalo da uz doručak piju kafu, dok ostatak (74%) to ne čini.
"Umesto ograničavanja ishrane i izbegavanja omiljene hrane, prevelika težina ili gojenje može se sprečiti ako pojedinac nauči da sluša potrebe svog organizma, a prednost da kvalitetu, a na kvantitetu obroka", pojasnila je rezultate doktorka koja je vodila ovo istraživanje.
Izvor: Lepa&Srećna