Previše slatkiša, poput čokolade, koja sadrži veliku količinu šećera, nije dobro za celokupno zdravlje, pa tako ni za zdravlje zuba, jer može dovesti do nakupljanja plaka na zubima, a zatim i do karijesa i bolesti desni.

"Velika količina šećera u čokoladi može izazvati štetno nakupljanje plaka koji, ako se ostavi na zubima, može dovesti do karijesa i može doprineti oboljenju desni. Iako konzumiranje previše čokolade može biti štetno za zube, dobra vest je da se karijes i bolesti desni mogu sprečiti, posebno ako praktikujemo dobru oralnu higijenu", navodi za "Express.co.uk" stomatološkinja Amanda Šihan.

crna cokolada 2.jpg
Shutterstock  

Jedan od načina da sprečite štetu jeste da sačekate sa pranjem zuba nakon što pojedete čokoladu.

"Sačekajte najmanje pola sata pre nego što operete zube nakon što pojedete nešto što sadrži kiselinu ili šećer (kao što je čokolada), kako biste održali jaku gleđ. Ali zapamtite, uvek idite u krevet sa čistim zubima - proizvodnja pljuvačke je smanjena noću, što smanjuje efikasnost pljuvačke u neutralisanju kiselina koje proizvodi zaostali plak", navodi stomatološkinja.

Isto pravilo važi i za pranje zuba nakon konzumiranja kiselih namirnica, poput limuna ili grejpfruta.

"Pijte vodu ili žvaćite žvaku bez šećera da biste očistili usta dok čekate da operete zube", savetuju stručnjaci.

"Ključ za uživanje u čokoladi dok vodite računa o zdravlju zuba je u umerenosti. Odrasli ne bi trebalo da konzumiraju više od 30 grama šećera dnevno - to su šećeri koji se dodaju u hranu ili piće i često se nalaze u čokoladi, keksima, gaziranim pićima, kao i u hrani kao što su med, sirupi, voćni sokovi i smutiji. Obavezno pročitajte listu sastojaka na poslasticama, jer će vam to omogućiti bolju kontrolu nad količinom šećera koju unosite na dnevnom nivou", kaže Amanda Šihan.

Zašto ne treba da peremo zube čim pojedemo čokoladu
Shutterstock  

Stomatološkinja navodi i da je, pored količine, veoma važno koliko često se konzumiraju slatkiši.

"Svaki put kada se jede slatka hrana, plak u ustima se kombinuje sa šećerom i proizvodi kiselinu. Ova kiselina napada zube i vremenom može uništiti strukturu zuba. Često grickanje između obroka neće dati zubima šansu da se oporave od napada kiseline. Umesto da uživate u slatkim iskušenjima tokom celog dana, odredite vreme za slatke grickalice i čokoladu", objasnila je ona.

Tekst: Lepa&Srećna