Među receptima za dugovečnost, posebno se izdvajaju saveti doktorke koja u 103. godini ima posebnu rutinu. Gladis Mek Geri i dalje vozi bicikl, aktiva je i ima motivaciju za svaki novi dan. Kako kaže, sve je vrlo jednostavno:

"Ujutru se protežem, izgovaram molitvu, jedem zdrav doručak bogat vlaknima i šojlicu kafe. Nakon toga nastavljam svoj dan".

Važno joj je da u toku izdvoji vreme za drage ljude:

"Svako jutro se čujem sa prijateljicom Rouz i razgovaramo o desetogodišnjem planu, koji mi pomaže da znam u kom pravcu idem sa svojim životom", kaže Gladis.

Kretanje joj je veoma važno, pa ponekad pređe i skoro 4.000 koraka uz pomoć hodalice. Pored toga, uživa da vozi tricikl, što je, kako kaže, održava u formi i ravnoteži, ali je ii veoma zabavno:

"Moramo da nastavimo da se zabavljamo tokom celog života - tako je važno da radimo stvari samo iz radosti", istakla je ona.

Boravak u prirodi joj je izuzetno značajan, a kako dan prolazi, počinje da se opušta i priprema za spavanje. U krevet odlazi oko 20 časova, kako bi bila sigurna da će se dobro odmoriti, čak i ako ne uspe da zaspi na vreme. Svima savetuje da jednom nedeljno odvoje vreme za masažu, jer veruje da je dodir izuzetno važan:

"Svima je potrebna neka vrsta bezbednog i utešnog dodira od drugih, bilo da je to maženje sa voljenom osobom ili kućnim ljubimcem".

Njena rutina se, kako kaže, menjala tokom života, u skladu sa obavezama i okolnostima, ali su se molitva i zdrava ishrana zadržali od detinjstva. Ona izdvaja 6 tajni za dugovečnost i naglašava da je važno da usvojite samo ono što vas ne opterećuje, već učemu uživate i što vam poboljšava kvalitet života.

1. Pronađite svrhu

2. Budite fleksibilni

Život se uvek kreće i moramo biti sigurni da se fokusiramo na načine na koje se krećemo s njim".

3. Volite snažno

"Ključno je zapamtiti da je ljubav život i da nam usmeravanje pažnje na ljubav donosi zdravlje i blagostanje."

4. Izgradite zajednicu

"Ne možemo zaboraviti ulogu koju zajednica igra u jačanju naše životne snage"

5. Iz svega naučite lekciju

"Sve što se dešava u našem životu je ovde da nas nečemu nauči, da nam pokaže put napred."

6. Dajte prioritet ljudima i stvarima zbog kojih se osećate dobro

"Kada ulažemo svoju energiju u stvari koje nam vraćaju energiju, životna sila teče kroz nas, bukvalno nas održavajući u životu."

Gladis Mek Geri takođe savetuje da ne trošite previše vremena na razmišljanje o prošlosti i žaljenje:

"Ne znam kakve ste greške napravili u prošlosti, ali radili ste najbolje što ste mogli u tom trenutku. Ako živite žaleći, pokušajte da preispitate taj osećaj i vidite zašto opstaje. Ako su stvari u suštini ispale u redu, budite zahvalni. Ako ima nečeg smešnog u njima, smejte se. Da li ste od tada naučili nešto novo? Ako jeste, uživajte u onome što sada znate! Oprostite sebi i, ako je potrebno, tražite oproštaj od drugih, da biste mogli na miru da nastavite sa svojim životom", zaključuje ona.

Pročitajte i 6 saveta za dugovečnost čoveka od 110 godina.

BONUS VIDEO:

Kajli Džener se uplašila same sebe sa licem starice tiktok/kyliejenner

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.