Stara poslovica kaže - neka ti hrana bude lek, ali to važi i za piće. Od toga šta pijete i koliko pijete, baš kao i od toga šta i koliko jedete u mnogome može da zavisi i kakvog ste zdravlja.

Najzdravija je, naravno, voda i mnogi nutricionisti predlažu da popijete jednu čašu pre nego što bilo šta drugo pijete ili jedete. Tokom dana treba popiti 6-8 čaša vode, a izbegavati gazirana bezalkoholna pića koja su puna šećera ili aspartama, kao i fosforne kiseline. Ne uzimajte previše za ozbiljno ni preporuke za vodu s vitaminima ili mineralima, količine su najčešće zanemarljive.

Za one koji pate od artritisa, preporučuje se čaj, najčešće proučavano piće koje može da pomogne kod bola u zglobovima.

zena pije vodu.jpg
Shutterstock  

Crni, zeleni i beli čaj su bogati polifenolima, supstancama koje imaju jak antiupalni efekat. Najviše ih ima u zelenom čaju, koji je koristan zbog epigalocatehina trigalata. Ova materija ima 100 puta jaču anitoksidativnu aktivnost od vitamina C i E. Istraživanja su potvrdila da može da pomogne kod očuvanja hrskavice i kostiju.

Imajte na umu da crni, beli i zeleni čaj obično sadrže i kofein pa ih ipak konzumirajte u umerenoj količini i nemojte ih piti pred spavanje. Pročitajte i koje namirnice treba jesti za zdrave kosti i mišiće.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.