Period za nama prepun praznične euforije, silnih zabava, ručkova, večera i izlazaka, doneo nam je puno radosti, uživanja, druženja, hrane, pića, provoda... Ipak, ako malo bolje razmislimo, osim što nas ispunjavaju srećom, praznici umeju i da nas iscrpe.

Mnogi od nas na trenutak su zažmurili i odlučili da uživaju u pazničnom periodu, gurnuvši probleme "pod tepih" na kratko. Sa druge strane, tu su i sve one obaveze koje smo besomučno odlagali, "za posle praznika" ili da ih otpočnemo u novoj, nadamo se srećnijoj godini... Pre nego što se bacite na obaveze i sklonite onaj privremeni pokrivač sa problema, zastanite.

Oslušnite malo sebe, svoje potrebe. Obratite pažnju na svoje mentalno zdravlje, na koje utiče baš sve što uradimo u životu. Nema boljeg perioda da radimo na sebi nego što je januar!

Istraživanja sve više pokazuju koliko mentalno zdravlje utiče na fizičko. Osobe sa hroničnim stanjima kao što su bolesti srca, rak i dijabetes imaju veću verovatnoću da dožive depresiju ili anksioznost. Istina je i suprotno: pozitivno mentalno zdravlje (zajedno sa drugim faktorima) može smanjiti rizik od srčanog udara i drugih ozbiljnih stanja. Dobro mentalno zdravlje takođe može pomoći u jačanju imuniteta, smanjujući rizik od bolesti.

FIZIČKO ZDRAVLJE ZAVISI I OD MENTALNOG STANJA: Najbolji januarski saveti za jačanje psihe
Shutterstock  

Ali, kako to da uradimo? Kako poboljšati vezu između uma i tela? Kako ojačati mentalno zdravlje?

Donosimo nekoliko najefikasnijih saveta:

Uspostavite emocionalnu ravnotežu

Emocionalno ili mentalno zdravlje ne znači da uvek morate da budete srećni. To jednostavno nije realno. Deo lepote bića je doživljavanje i učenje iz svih emocija – uspona i padova, dobrih i loših osećanja... Emocionalna ravnoteža je čin svesnosti i doživljavanja svojih emocija umesto da ih zatvarate unutra. Evo kako to funkcioniše:

 • Priznajte telesne i emocionalne promene koje vam se dešavaju. Odvojite trenutak da primetite da doživljavate neku vrstu emocija. Ne morate je odmah identifikovati.
 • Osetite svoje emocije. Zatvorite oči i duboko udahnite da biste lakše prepoznali osećanja.
 • Imenujte emociju. Reči imaju moć. Jednostavnim izgovaranjem "osećam se anksiozno" ili "osećam se srećno" možete početi da reagujete produktivno umesto da nesvesno reagujete negativno.
 • Vežbajte svest. To vam može pomoći da pronađete emocionalnu ravnotežu. Isprobajte meditaciju, jogu ili vežbe disanja. Što više vežbate, lakše ćete primetiti i imenovati svoje emocije.

Pronađite svrhu

Životna svrha, bilo da se radi o poslu, hobiju ili porodici, može da pomogne da poboljšate vezu između uma i tela. U stvari, osećaj svrhe nudi mnoge prednosti, među kojima su srećniji i duži život, bolji san i zdravlje srca, piše Well being trust. Ali, kako da pronađete svoju svrhu?

FIZIČKO ZDRAVLJE ZAVISI I OD MENTALNOG STANJA: Najbolji januarski saveti za jačanje psihe
Shutterstock  

Evo nekoliko ideja:

 • Istražite svoja interesovanja;
 • Volontirajte u lokalnim organizacijama koje vam deluju važno;
 • Razmislite šta volite da radite;
 • Razgovarajte sa prijateljima i porodicom;
 • Isprobajte nova iskustva.

Imati svrhu ne znači da morate da se popnete na Mont Everest ili da pokrenete neprofitnu organizaciju. To jednostavno znači da pronađete strast ili svrhu koja vam pomaže da živite svoj život bolje i kvalitetnije, omogućava vam da se fokusirate na stvari koje su najvažnije.

Neka vam zdrave navike budu prioritet

Fizičko i mentalno zdravlje su međusobno veoma povezani. Morate da brinete o svom telu da biste se brinuli o svom umu. Evo nekoliko zdravih navika koje uvek treba da budu prioritet i koje će vam pomoći da ojačate mentalno zdravlje:

 • Zdravo se hranite. Male promene, uravnotežena ishrana i puno svežeg voća i povrća su jaka osnova za svaku izbalansiranu ishranu.
 • Redovno idite na preventivne preglede.
 • Brinite o dužini i kvalitetu sna. Dobar san omogućava vašem telu da se odmori, napuni i pravilno funkcioniše.
 • Upravljajte stresom. Dugotrajni stres ozbiljno utiče na vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Naše mentalno zdravlje igra važnu ulogu i u našem fizičkom zdravlju, a fokusiranje na navike koje poboljšavaju mentalno i fizičko zdravlje čini nas zdravijim, srećnijim i jačim. Pročitajte i detalji borbe Snežane Đurišić sa depresijom.

BONUS VIDEO

ZNAČAJ MOLITVE ZA DUŠEVNO I MENTALNO ZDRAVLJE Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna/B.S.