Ozempik je lek o kojem se piše često poslednjih godinu dana, jer se sve češće zloupotrebljava za mršavljenje. On je namenjen pacijentima obolelim od dijabetesa i kod nas se može dobiti na recept samo u tu svrhu.

Međutim, na TikToku je sve popularniji i "prirodni Ozempik", kako nazivaju berberin, suplement koji sve više traže gojazne osobe.

Reč je o supstanci koja se izdvaja iz korena biljaka kao što je mahonija, ukrasna žbunasta lepotica koja krasi i naše parkove. Berberin se upotrebljava u kineskoj i indijskoj medicini stotinama godina, a neka istraživanja su pokazala da može da deluje i na mršavljenje.

mahonija.jpg
Shutterstock  

On utiče na skokove šećera u krvi koji dovode do skladištenja masti i baš zato ga porede sa Ozempikom. Kao i turmerik, sastojak toliko hvaljene kurkume, on smiruje upalne procese u tkivima i time može i da utiče na nadimanje stomaka.

Međutim, lekari upozoravaju i da još nema rezultata velikih kliničkih istraživanja o delovanju berberina. "Malobrojne studije još nisu dovoljne, a nuspojave mogu da budu zabrinjavajuće", upozorava dr Piter Koen sa Harvarda. 

gojaznost
Youtube / Movie Coverage 

"Moguće je da berberin izazove mučninu, povraćanje, skok krvnog pritiska, kao i trnjenje u rukama i nogama." Ovaj stručnjak upozorava da su suplementi za mršavljenje veoma često falsifikati i zato potencijalno kontaminirani i zabranjenim supstancama.

Od svih dodataka ishrani baš oni su često na spisku unetih u organizam pacijenata koji pozivaju hitnu pomoć", upozorava dr Koen. Zašto i Ozempik može da bude veoma opasan, pročitajte OVDE.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Napitak za mršavljenje u predelu stomaka Instagram/healthfitnessguide_