Godinama je Džejms Hant mogao da vodi svog autističnog sina u šetnju, u park ili igraonice sa trampolinom gde je dečak uživao.

Međutim, Džad sada ima 15 godina i s vremenom je autizam, na neki način, sužavao njegov svet. Kako kaže Džejms, ti lepi doživljaji su postali prošlost, a izlazak im se sveo na vožnju kolima.

Susret sa drugom decom i blizina ljudi su počeli da dečaka sve više uznemiravaju, smetaju mu buka i galama, neprijatni su susreti sa psima.

Zato je otac počeo da traži način kako da dete ipak uživa na svežem vazduhu i otkrio da je najbolje kad nađe mirne staze kao što je ona uz reku. Trudi se da izbegne čak i prelazak ulice, jer je jednom prilikom Džad doživeo napad čekajući da prođe "reka" automobila.

Sada se Džejms potrudio da nađe stazu kojom ne prolaze blizu male dece, kao i da promeni pravac kretanja kadgod se na vidiku ukaže neki šetač sa psom. "Nije važno što smo se ponekad vraćali unazad, video sam da Džad uživa", piše Džejms na svom Instagram profilu.

"Otišli smo do mesta odakle može da posmatra čamce i to je nešto što on mnogo voli", objašnjava brižni otac. "Posedeli smo na klupi, duvao je vetrić pružajući mu one senzacije u kojima uživa. Uvek skine jaknu kad sedne na klupu", kaže Džejms.

dzejms hant sinovi dzad i tom imaju autizam.jpg
Instagram / storiesaboutautism 

"Za druge su ove sitne stvari obične, ali nama mnogo znače. Skakućem, lupkam po ogradi, radim sve što bi Džada moglo da nasmeje", opisuje otac. "A njegov osmeh mi govori da sam uspeo, da mu je lepo.

Na povratku kući, čak smo i prešli ulicu, ovog puta bez problema, smešio se sve vreme. Sutra ćemo pokušati ponovo ako nam dan bude dobar", zaključuje Džejms čije objave mnogi čitaju sa velikom pažnjom.

I njegov mlađi sin Tomi (12) pati od autizma i Turetovog sindroma, a Džejmsov Instagram profil je mesto na kojem svi koji imaju blisku osobu sa autizmom nalaze reči ohrabrenja.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Prvi simptomi autizma TikTok/oh_maddy