Verovali ili ne, svakoga dana činimo jedan pokret koji deluje potpuno bezazleno, a statistika je pokazala da je najopasniji za zdravlje, naročito osoba starijih od 50 godina.

U pitanju je spuštanje sa više površine na nižu - bilo da je reč o silasku s trotoara, izlasku iz autobusa ili silaženju niz stepenice.

Mada se stariji obično žale da im je teško da se penju uz stepenice, zapravo je silazak daleko opasniji, tvrde fizioterapeuti. Kad pružamo nogu da se spustimo korak niže, dolazi do specifične mišićne kontrakcije.

zena stepenice.jpg
Shutterstock  

Takav pokret, za koji se butni mišić istovremeno i izdužuje i grči naziva se ekscentrična kontrakcija. On zahteva veću snagu i, kad nje nema, može lako doći do pada. Što je osoba starija, to je veća razlika između procenjene snage potrebne da se na nižu površinu spusti i njene stvarne fizičke sposobnosti da ovo bezbedno i učini.

Upravo ovakvi padovi su najčešći uzrok povreda, preloma i trauma, čak i sa smrtnim posledicama.

stepenice pad.jpg
Shutterstock  

Da bi se težak ishod predupredio, fizijatri savetuju veoma jednostavnu vežbu za jačanje butnih mišića. Možete je raditi svakog dana, kad ustajete iz stolice.

Potrebno je da ovaj pokret radite polako, da ustajete ne oslanjajući se rukama na naslon ili sedište stolice. Istu proceduru ponovite i kad sedate u stolicu. Uradite to sporo i, po mogućstvu, ponovite nekoliko puta - ustanite, pa opet sedite. Primenjujete ovu vežbu pet do šest puta dnevno i već za dve nedelje osetićete poboljšanje.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

TRI ZLATNA SAVETA ZA ZDRAVLJE TOKOM OGROMNIH VREMENSKIH PROMENA Kurir TV