Najčešće hvaljen napitak za jutro je mešavina vode i limunovog soka, a lekari se slažu da je on odličan za hidrataciju organizma i bolji metabolizam.

Međutim, dr Dejan Čubrilo smatra da za zdravljetreba svakog jutra uzimati mešavinu limuna i maslinovog ulja, jer ona čisti unutrašnje organe.

"Naročito ovo savetujem osobama koje imaju presavijenu žučnu kesu ili imaju mulj u njoj", objasnio je dr Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, u emisiji "Jutro na Prvoj".

limun maslinovo ulje.jpg
Shutterstock  

Prema njegovim rečima, limun sa uljem podiže i nivo kortizola u organizmu, što je neophodno da bi se probudio i pripremio za radni dan. On ističe da smesu od jedne kašike limunovog soka i iste količine maslinovog ulja možete uzimati i ujutru i uveče.

"Jedino ne savetujem da je uzimaju osobe koje pate od upale želuca, jer bi njima kiselina samo pogoršavala stanje", kaže dr Čubrilo.

Istraživanja su pokazala da mešavina limuna i ulja može da ima i blagotvorno dejstvo na bol u zglobovima.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost kurir televizija