Ako ste već blizu toga da postanete "kandidat" za lečenje visokog pritiska, uvedite i promene u svoj životni stil koje će vam značajno pomoći. Prvo, moguće je da ćete zahvaljujući njima uspeti da brže dovedete pritisak u normalu.

Drugo, one će imati blagotvorno dejstvo na sve organe i ojačati vam kompletno zdravlje.

"Svi koji imaju hipertenziju prvog stepena treba da ih odmah primene", kaže dr Hauard Livajn. "To su oni koji stalno imaju gornji pritisak između 130 i 140. Oni treba a postave cilj u dogovoru sa svojim doktorom, a moguće je da će ga dostići i bez lekova."

Prva je izmena načina ishrane. Kao najbolja, preporučuje se DASH dijeta, u kojoj su glavne namirnice voće, povrće, "mršavi" proteini, orašasti plodovi, žitarice, kao i semenke. Ograničeno je crveno meso, zabranjeni su šećeri u hrani i piću, a velika pažnja se obraća na količinu soli u hrani."

dijeta malo ulja-min.jpg
Shutterstock  

Druga važna promena je vežbanje. Realno je da startujete sa 20 do 30 minuta dnevno i da intenzitet bude umeren. Bilo kakva aktivnost je bolja od nikakve. Uradite dva seta od po pet ili deset sklekova, hodajte po pet minuta na svakih sat vremena.

Ono što možete odmah da uradite odnosi se na alkohol. Idealno je da odmah prestanete da pijete, ali lekari kažu da je podnošljivo i ako se popije jedno do dva pića dnevno.

Smanjite maksimalno količinu soli u ishrani. Pre svega, obratite pažnju na onu u prerađevinama, čipsu, štapićima, konzerviranoj hrani.

Poslednje, a nekima i najteže - smanjite stres kojem se izlažete. On izaziva hronične upalne procese koji oštećuju zidove arterija i čine ih manje elastičnim.

Tekst: Lepa&Srećna