Ako želite da imate ananas u svojoj bašti ili stanu evo uputstva kako da zasadite i uzgajate ovu tropsku voćku!

Za početak je neophodno da odete na pijacu ili samoposlugu i kupite krupan, zreo ananas. 

Operite plod, a potom odsecite vrh ananasa i jestivi deo odložite u frižider.

Deo koji ste odsekli stavite u posudu sa vodom i sačekajte da pusti korenčiće. Kako je ananas voće, semenje se nalazi u vrhu koji ste odsekli, i pre  nego što zasadite ovaj plodni deo, trebalo bi da odlučite gde je pogodno da ga zasadite. Ukoliko imate dvorište, izaberite pogodno mesto za sađenje. 

VIŠE: Limun, limeta, kumkvat: koje citruse da izaberete i kako da ih negujete

Ipak, imajte na umu da je ananas tropska biljka i da niske temperature izuzetno negativno utiču na ovo voće. Ako živite u stanu idealno rešenje jeste saksija. Takođe, saksija će znatno olakšati opstanak ove biljke tokom zime, zato što je lako možete uneti u kuću.

VIŠE: Retka biljka zlata vredna: da li i vi gajite drvenasti božur u bašti

Kada ste odlučili da li ćete ananas zasiditi u dvorištu ili saksiji, vrh ananasa izvucite iz posude sa vodom (posle nekoliko dana trebalo bi da se golim okom vide korenčići). Saksiju napunite zemljom i zasadite deo ananasa sa mladim korenima. Ne zaboravite da ga redovno polivate.

Nakon što ste uspešno posadili ananas, sve što dalje treba da uradite jeste da se naoružate strpljenjem. Nakon godinu dana trebalo bi da uočite značajnu promenu u rastu biljke, dok prve plodove možete da očekujete tek za dve ili tri godine. 

VIŠE: Upoznajte meralu, žbunastu lepoticu jestivih plodova

Kada se prvi plodovi budu pojavili, nemojte biti nestrpljivi. Sačekajte da plod od žute boje počne da dobija braonkastu i tek tada uberite plodove.

Izvor: Moja lepa bašta