I med i beli luk su namirnice koje imaju dobro poznate zdravstvene prednosti. Nepasterizovani sirovi med je prepun antioksidanata koji štite i jačaju imuni sistem, a ima i antibakterijska i antiseptička svojstva.

Beli luk sadrži visok nivo sumpora, aminokiselina, flavonoida i alicina. Alicin je jedinjenje koje daje belom luku njegova antibakterijska i antivirusna svojstva, što ga čini prilično moćnim sredstvom za jačanje imuniteta i borbu protiv prehlade i gripa.

Beli luk sa medom za imunitet
Shutterstock  

Za pravljenje fermentisanog meda sa belim lukom potrebna vam je staklena tegla, dve oljuštene glavice belog luka i jedna šolja sirovog, nepasterizovanog meda.

Priprema:

U teglu stavite oljuštene čenove belog luka. Prelijte jednom šoljom meda, tako da med pokrije beli luk, ali da ostane prostora u tegli, kako bi se med podigao tokom fermentacije. Zatvorite teglu poklopcem.

Beli luk sa medom za imunitet
Foto: Shuttersock 

Svaki, ili svaki drugi dan, prevrnite teglu - okrenite je na dole, pa je vratite na gore, kako biste ponovo natopili beli luk medom. Takođe, otvorite teglu kako bi izašao nagomilani ugljen-dioksid. Preporuka je da ova smesa odstoji mesec dana pre prve upotrebe, kako bi beli luk u potpunosti smekšao.

Fermentisani med sa belim lukom treba čuvati na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru, i može da stoji i do 12 meseci.

Tekst: Lepa&Srećna