Određene namirnice se, prema savetima nutricionista, često kombinuju jedne sa drugima kako bi se iz njih izvukao maksimum benefita za naš organizam. Jedna od tih popularnih kombinacija je đumbir i beli luk.

Nutricionista Lovnit Batra na svom Instagram profilu govorila je o zdravstvenim prednostima zajedničkog konzumiranja đumbira i belog luka, koje su mnogobrojne.

Đumbir i beli luk za zdravlje
Foto: Shuttersock 

1. Beli luk i đumbir imaju hranljive sastojke koji štite srce i mogu pomoći u smanjenju nekih faktora rizika od srčanih oboljenja.

2. Ove dve namirnice zajedno sadrže moćna antiinflamatorna biljna jedinjenja koja mogu pomoći u inhibiciji proinflamatornih proteina povezanih sa hroničnom upalom.

3. Beli luk sadrži moćna jedinjenja kao što su alicin, koji uništava mnoge parazite, gljivice i viruse, i dialil sulfid, dok moćna antivirusna i antibakterijska svojstva đumbira pomažu u poboljšanju imuniteta, navodi ona.

djumbir u prahu.jpg
Instagram / thegiftofgoods, Instagram / ayurvezdastes 

Osim đumbira i belog luka, ova nutricionistkinja savetuje i redovno konzumiranje pirinča, za bolje zdravlje creva.

Prema njenim rečima, pirinač zahvaljujući materijama koje sadrži deluje na unutrašnju sluznicu creva i želuca, olakšavajući varenje. Takođe, ona objašnjava da beli pirinač ima malo vlakana, da je blag i da je lako svarljiv, što ga čini dobrom opcijom za ljude koji imaju probleme sa varenjem.

Tekst: Lepa&Srećna