Poput običnog mleka, i čokoladno mleko sadrži određeni procenat masnoća - 3,5 i 2,8, ili manje, a ovo mleko obezbeđuje telu minerale kao što su kalcijum i kalijum, kao i vitamine A, D i B12.

Mleko i mlečni napici su odličan izvor kalcijuma koji je ključan za zdravlje kostiju i zuba, te je i ovo jedna od prednosti čokoladnog mleka. U kombinaciji sa vitaminom D, kalcijum jača kosti, a mleko je bogato i fosforom, cinkom, holinom, magnezijumom i selenom.

Čokoladno mleko
Shutterstock  

Analiza iz 2021. godine objavljena u časopisu Nutrition & Metabolism obuhvatila je 41 studiju s ciljem da ispita zdravstvene prednosti konzumacije mleka. Naglašeno je da jedna čaša mleka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, osteoporoze, hipertenzije, pa i gojaznosti kao i metaboličkog sindroma, prenosi portal "E klinika".

U istraživanju je naglašeno i da upotreba mleka povećava mogući rizik od raka prostate, Parkinsonove bolesti, pojave akni i anemije usled nedostatka gvožđa u detinjstvu.

Čokoladno mleko
Shutterstock  

Istraživanjima je utvrđeno i da čokoladno mleko utiče na oporavak tela nakon vežbi izdržljivosti. Utvrđeno je da je čokoladno mleko u istoj meri efikasno kao i sportska pića, kao i da je čak i korisnije za brzu nadoknadu tečnosti i natrijuma posle treninga.

Čokoladno mleko je prirodan napitak, sa makro i mikronutrijentima potrebnim za oporavak od vežbanja.

Tekst: Lepa&Srećna