Orasi su prava raznica vitamina. Obiluju antioksidansima, omega-3 masnoćama, visokokvalitetnim proteinima, ugljenim hidratima, a takođe i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C. Osim što su odlični saveznici za dobro zdravlje, zbog prijatnog ukusa nezobilazan su deo torti i kolača, a često i samostalna poslastica. Ipak, za uživanje u orasima postoji jedna prepreka, kako ih najlakše očistiti? 

Uz mnogo muke možete ih otvoriti nožem ili razbiti čekićem za meso, ali postoji i jedan jednostavniji trik koji će vam pomoći da lako očistite orahe iz ljuske. Savet je da stavite orah u ključalu vodu, na taj način ljuska će omekšati i plod će moći da se izvadi uz minimalan napor. Odaberite odgovarajuću posudu da u njoj prokuvatate vodu. Kada proključa, ubacite orahe i ostavite na šporetu oko tri minuta. Stavite orahe u cediljku, a kada se ohlade možete ih čistiti.

Takođe, orase možete ostavite preko noći u posudi sa vodom i kuhinjskom morskom solju. Kombinacija vode i morske soli će omekšati ljusku tako da ćete ih čistiti sa lakoćom. Mogu se kupiti i očišćeni plodovi oraha, ali oni koji su tek izašli iz ljuske imaju najviše korisnih sastojaka za zdravlje.  

Kako najlakše očistiti orah?
Printscreen/ YouTube Nandhana's Kitchen 

Кonzumiranje orašastih plodova takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema, a jedna studija je pokazala d polinezasićene masti (posebno omega-3 masne kiseline) mogu da umanje stres, ali i smanji glavobolje.

Izvor: Lepa&Srećna