Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI AUTOFAGIJA UTIČE NA PLODNOST ŽENE: Odgovor će vas iznenaditi i morate ga pročitati!

Autor Jasmina Glišić

Postoji mogućnost da zbog autofagije bude ugrožena plodnost, ali postoji i način da se to izbegne...

 da li autofagija ugrozava plodnost.jpg Izvor: Shutterstock

Autofagija je sve popularniji način ishrane, ali neki stručnjaci upozoravaju da ova dijeta može imati i negativne strane. Pre svega se njihova zabrinutost odnosi na eventualne hormonalne promene.

Najčešće žene pitaju da li naizmenično gladovanje po određenoj satnici može da dovede sistem u disbalans i da li se zbog toga može ugroziti plodnost

Zastupnici autofagije tvrde da ona ima brojne zdravstvene koristi, da poboljšava metabolizam, obara visok krvni pritisak, smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Protivnici upozoravaju da gladovanje destabilizuje proizvodnju reproduktivnih hormona.

 trudnica.jpg Izvor: Shutterstock

Nedavno objavljena studija iz magazina "Gojaznost" ističe da su ovakve posledice moguće, ali da ne znači da će se pojaviti kod svih žena. Eksperiment je trajao osam nedelja, a satnica je bila 18:6 ili 20:4. Pokazalo se da su hormoni ostali stabilni, s izuzetkom vrednosti DHEA koja je pala za oko 14 odsto.

Podsetimo, ovaj steroidni hormon je od ključne važnosti za funkciju jajnika i kvalitet jajne ćelije. Osam nedelja kasnije, i DHEA se vratila na svoje osnovne vrednosti.

Ovakav zaključak nalaže oprez i posebno pažljivo planiranje dijete, a pogotovo autofagije, za sve parove koji su u periodu planiranja potomstva.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije