Organizam uvek ukazuje ako nešto nije u redu. Zato lekari savetuju da, pre svega, dobro osluškujemo šta nam telo poručuje. Neprijatan miris ume da bude pokazatelj da nešto nije u redu sa našim zdravljem. Zato obratite pažnju na alarme bolesti. 

Jetra je ključni organ digestivnog sistema i zaštitnik tela od intoksikacije. Postoji oko 100 vrsta bolesti jetre, koje odnesu stotine hiljada života svake godine. A brojne bolesti jetre u ranoj fazi nemaju simptome. Ipak, stručnjaci upozoravaju na znakove koji ukazuju na problem sa jetrom, a to su neprijatan miris stopala, ali i loš zadah.

Ljudska koža obavlja ne samo zaštitnu, već i regulatornu funkciju: metabolički proizvodi i toksini se izlučuju iz tela preko znojnih žlezda. Sa oštećenjem jetre, toksini počinju da se akumuliraju u telu, poremećen je protok krvi, što utiče na funkcionalnost bubrega. U slučaju poremećenog rada bubrega, telo počinje da nadoknađuje nedovoljno izlučivanje štetnih supstanci zbog znojnih žlezda. Više toksina ulazi u kožu, a znoj počinje oštro i neprijatno da miriše. Pre svega, ovaj miris dolazi iz stopala. I otekle noge su alarm za posetu lekaru, jer mogu da ukažu da jetre ne može da stvori dovoljno proteina u krvi. Formiranje paučinastih vena na nogama, malih smeđih mrlja ili područja kože sa jakim crvenilom (eritemom) takođe signaliziraju na probleme sa jetrom. Eritem može biti posledica patoloških promena na jetri, autoimunog ili virusnog hepatitisa i ciroze. Ipak, ovi simptomi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze, oni su samo alarm da posetite lekara.

 Da biste zaštitili jetru od bolesti i poboljšali svoje zdravlje, lekari preporučuju da se pridržavate zdravog načina života. Pre svega, da izbegavate hranu sa visokim sadržajem šećera, brze ugljene hidrate, pazite na unos proteina i ograničite unos konzervirane hrane i trans masti. 

Tekst: Lepa&Srećna