Bol u nogama koji vas muči kad se odmarate ili noću dok spavate može biti simptom bolesti zbog kojeg treba što pre da odete na pregled kod lekara. Upozoravajući znaci su i osećaj slabosti ili utrnulosti u nogama, a uzrok može biti ugrožena cirkulacija.

Sužavanje ili blokiranje krvnih sudova u nogama - bolest perifernih arterija -donosi veliki rizik od prevremene smrti, najčešće od infarkta ili moždanog udara. Uzroci su obično hipertenzija, povišeni nivo holesterola, gojaznost. Češće su u riziku muškarci nego žene, kao i pušači, dijabetičari ili genetska sklonost aterosklerozi.

Dešava se da periferna arterijska bolest u početku prolazi bez simptoma, a i da kasnije oni budu nekarakteristični - javlja se osećaj žarenja u stopalima ili promene na koži. Bol stiže i do kukova, kod muškaraca izostaje erekcija.

periferna arterijska bolest 2.jpg
Shutterstock  

Blaža bolest perifernih arterija se leči smanjenjem rizika - fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, odabranom ishranom. Lekar će prepisati odgovarajuće lekove. Kod teže kliničke slike moguće je da će biti neophodna hiruška intervencija. Savetuje se da noge uvek budu ispod nivoa srca, što znači da uzglavlje treba malo podići - desetak do 15 centimetara. 

Bolesnik treba da se čuva od hladnoće i da ne uzima lekove koji sužavaju krvne sudove, kakav je - recimo - pseudoefendrin. 

Tekst: Lepa&Srećna